Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едва 3 политически формации подписаха Пакта за честни избори

Представители на "Обединение за честни избори" обявяват целите на инициирания от тях Пакт за честни избори.
Снимка: Мария Филева

Само три от политическите формации, участващи в предсрочния парламентарен вот на 2 април, се подписаха под Пакта за честни избори. От Централната избирателна комисия отказаха да се подпишат под пакта. От МВР са дали писмено потвърждение за подкрепа, но не изпратиха свой представител на церемонията по подписване.

Инициативата за документа идва от неправителствената организация "Обединение за честни избори", създадена в началото на годината от Антикорупционния фонд, сдружение "Данни за доброто" и фондация "Общество.БГ".

Целта на пакта е превенция на изборните нарушения, обясни пред БНР Никола Тулечки от Данни за доброто.

"Целта е да поканим основните участници в изборния процес в България да подпишат за честност, ангажирайки се на практика да спазват правилата и да играят честно този процес. В България, за добро или за лошо, честността и качеството на процеса зависи от много добрата воля на изборните партии. Знаете, например, че те са единствените, които могат да излъчват представители в секционните избирателни комисии, те също изпращат наблюдатели. Затова от тях зависи честността на процеса и доброто протичане на тази толкова важна процедура за демокрацията"

Пактът е под формата на декларация с 5 точки, с които политическите сили потвърждават намерението си да проведат честни избори без манипулация и търговия на гласове, да не използват език омразата и фалшиви новини и да не финансират кампаниите си с нелегитимни средства, включително от корпоративни дарения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени