Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представител на Евросистемата подкрепя ново увеличение на лихвите на ЕЦБ с 50 базисни пункта през май

Вътрешен човек от Евросистемата заяви, че би подкрепил ново увеличение на лихвените проценти на ЕЦБ с 50 базисни пункта на следващото заседание през май, ако икономиката на еврозоната или инфлацията не намалеят значително.

Евросистемата, която се състои от Европейската централна банка и националните централни банки на държавите членки, чиято парична единица е еврото, е паричният орган на еврозоната.

Източникът от Евросистемата каза в интервю за Econostream Media в интервю, публикувано в петък, че ЕЦБ остава в режим на затягане на лихвите, като твърди, че увеличение от 50 базисни пункта не трябва да се счита за голямо повишение с реални лихвени проценти, които са "явно отрицателни".

"Мисля, че няма съмнение, че ние все още сме режим на затягане на лихвите, но що се отнася до следващия ход, сега няма какво да се каже - можем да изчакаме до май", добави той.

Пазарите обаче могат да очакват повишаване на лихвите с по-скромните 25 базисни пункта, ако икономическата активност се забави, подчерта вътрешният източник от Евросистемата, като заключи, че крайното лихвено ниво (на депозитната лихва на ЕЦБ) може да достигне 4,5%, само ако инфлацията продължи да се задържа висока.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна