Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов запис на Кларинетния концерт от Арти Шоу събра Данчо Радевски със симфониците и джазмените в БНР

5
Данчо Радевски
Снимка: БНР

Звукозаписната дейност е основна за музикалните състави на Българското национално радио. 

Ново попълнение във фонда на БНР е записът на Концерт за кларинет и оркестър от Арти Шоу, който осъществиха Данчо Радевски - дългогодишен първи кларинетист на Радиооркестъра, и сборен състав от Симфоничния оркестър и Биг бенда на БНР.

Арти Шоу (1910-2004) е един от най-популярните джазмени от средата на ХХ в. - кларинетист, бендлидер, композитор и аранжор с блестяща кариера в САЩ през 30-те и 40-те години. Известен е с афинитета си към класическата музика и е определян като пионер в жанра, който сега наричаме кросоувър, в който умело съчетава класика и джаз.

Концетът му за кларинет и оркестър е по-скоро концертна пиеса, защото няма традиционната форма и мащабите на класическия инструментален концерт. Въпреки това идеята на Арти Шоу е да покаже виртуозните възможности на кларинета като солиращ инструмент. Творбата, прозвучала във филм на Фред Астер през 1940 г. със самия автор като солист, и до днес е в репертоара на повечето известни кларинетисти. 

Новият запис в Българското национално радио е направен по идея на солиста Данчо Радевски под диригентството на Марк Кадин. Продуцент е Лилия Николова, звукорежисьор - Сава Лавсов, звукооператор - Константин Драмалиев.

Чуйте в първия звуков файл какво разказаха за творбата и новата регистрация солистът Данчо Радевски и диригентът Марк Кадин. Във втория звуков файл можете да чуете новия запис, продуциран от БНР.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени