Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава дискусията между ЦИК и държавни институции за "удостоверяване" на машините за гласуване

Снимка: Ани Петрова

Продължава дискусията между Централната избирателна комисия (ЦИК) и трите държавни институции, които по закон извършват "удостоверяване" на машините за гласуване.

Шест са устройствата, които ще преминат през съвместната проверка на Министерството на електронното управление и българските институти по стандартизация и по метрология, но членове на Комисията твърдят, че този брой е недостатъчен за представителна извадка, която да гарантира сигурността на машинният вот.

Коментари в ЦИК породи писмо от председателя на Управителния съвет на Института за стандартизация, в което той обяснява термина "представителна извадка" и как тя се определя, а именно по действащия Български държавен стандарт.

За секретаря на Комисията Севинч Солакова обаче проблемите с машинното гласуване са въпроси на доверието, за което прегледът на няколко машини от институциите не допринася.

"Така че трите институции нека да се вземат насериозно, да не разчитат на декларациите, предоставени от изпълнителя, ами да направят така, че обществото да има доверие в процеса на удостоверяване. Иначе всички знаем, че удостоверяване в действителност няма" - каза Солакова.

А че удостоверяването на шест устройства е недостатъчно за представителна извадка коментира и заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов, който смята, че през проверка трябва да преминат минимум 50 машини от общия обем от около 10 000, които ще се ползват на 2 април.

"Ще употребя меки думи, но доста повърхностен е този опит - Комисията да бъде обявено, че разсъждават в погрешна посока и не е нужно да откриваме колелото, за да се ориентираме за какво става дума."

Според друг член на ЦИК - Димитър Димитров, за представителна извадка от проверка на машините за гласуване трябва да се удостоверят поне 300 броя, за да има висока степен на достоверност, но той все пак напомни:

"Тук се пести образец и това е нещо различно и за този образец се предполага, че е представителен. Няколко от изделията могат да бъдат представителни."

Институциите вече публикуваха по каква методика ще удостоверяват машините за гласуване.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!