Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС на Кувейт обяви изборите от септември 2022 г. за невалидни, връщат предишния парламент

Сесия на кувейтския парламент в залата на Националното събрание в Кувейт Сити, архив, 25 октомври 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конституционният съд на Кувейт обяви днес за невалидни изборите за парламент от септември 2022 г. и се произнесе за възстановяване на предишното Национално събрание. Това съобщиха държавните медии в страната, цитирани от световните агенции.

Решението е мотивирано с нередности, допуснати при разпускането на предходния парламент, посочи официалната агенция КУНА.

Преди седмица кувейтският в. "Ал Джарида" помести прогноза за бъдещето на избраното през септември Национално събрание, където спомена, че Конституционният съд е получил най-малко 35 апелативни иска, оспорващи легитимността на този парламент, припомня ТАСС.

Предишното Национално събрание бе разпуснато през юни 2022 г. Престолонаследникът на Кувейт принц Мешал ал Ахмед ас Сабах обясни тогава, че поданиците са недоволни от дейността на законодателния орган. По думите му на политическата арена в Кувейт постоянно е имало разногласия и опити "да се задоволяват лични интереси за сметка на нацията", което се е отразило негативно на перспективите за развитие на страната и на отношенията между изпълнителната и законодателната власт.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!