Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кърби: В момента САЩ смятат примирие в Украйна за неприемливо

Джон Кърби
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В момента САЩ смятат примирието в Украйна за неприемливо. Това заяви координаторът по стратегически комуникации към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби в интервю за "Фокс нюз".

Той посочи, че във Вашингтон ще следят резултатите от срещата в Москва между президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин, но изтъкна, че евентуални призиви за примирие от тяхна страна биха били неприемливи.

"Защото това (примирието) само ще ратифицира придобивките на Русия до днес и ще даде време на г-н Путин да подготви нови хора и да планира нова офанзива, когато му е удобно", заяви представителят на американските власти.

"Всичко, което ще направи такова примирие, е да даде допълнително време на г-н Путин да подготви нови хора и да планира нова офанзива, когато му е удобно. Ние се надяваме, както сме казвали и преди, че президентът Си Дзинпин ще се обади и ще говори с президента Зеленски, защото смятаме, че Китай трябва да получи украинската позиция", посочи още той.

Джон Кърби добави, че Русия и Китай увеличават сътрудничеството и връзките помежду си в опит да пренапишат правилата на световния ред, установен след Втората световна война.


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна