Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: "Хаос" в състоянието на демокрацията на САЩ през 2022 г.

Китайското външно министерство публикува в понеделник доклад за състоянието на демокрацията на Съединените щати през 2022 г., като заключава, че тя е "в хаос във вътрешен план" и че е оставила "следа от хаос и бедствия“ в чужбина.

Китай посочи, че във вътрешен план САЩ са измъчвани от проблеми, включително партизански политически битки, политически дарения, ограничения върху свободата на словото и политизиран Върховен съд.

Относно международната сцена, китайското външно министерство заяви, че САЩ "използват претекста на демокрацията, за да потискат други страни и да обслужват собствения си дневен ред", включително обвинявайки Китай в произхода на Covid-19, изтеглянето от Афганистан, "разпалването на пламъците" на войната в Украйна и изостряне на напрежението чрез подкрепа на Тайван.

"Това, от което се нуждае нашият свят днес, не е да подклажда разделение в името на демокрацията и да преследва де факто едностранчивост, ориентирана към надмощие, а да засили солидарността и сътрудничеството и да поддържа истинския мултилатерализъм въз основа на целите и принципите на Хартата на ООН", заключва докладът на китайското външно министерство.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени