Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Райжеков: Всяка информация може да се превърне в звук

Звуковият артист представя във Водната кула в София инсталацията "До последната капка"

Антони Райжеков
Снимка: Таня Милушева

Интерактивна звукова инсталация се фокусира върху темата за алчността, за да се замислим малко повече за околната среда - че използваме повече, отколкото даваме. Автор на инсталацията във Водната кула в София е Антони Райжеков, актьор, режисьор, музикант, който живее в Залцбург.

Много често самите места са звуков инструмент. От друга страна имат интересен исторически контекст, каза Райжеков пред БНР.

В настоящата инсталация - "До последна капка", електроника улавя капките вода, падащи в металната кофа под всеки от обектите. Всеки от обектите е свързан към медицинска система, в която има разтвор с вода, поясни артистът.

Използвани са обработени, предварително записани звуци от цигулка, флюгелхорн и пиано. Капки, капещи по различно време, биват уловени от специални сензори, като това генерира звуков концерт, отбеляза Райжеков.

"Получава се изключително интересна звукова среда."

Антони Райжеков извлича звуци от всичко, включително от вируси и бактерии или новинарски статистики.

Той сподели, че в новинарския проект например е бил направен анализ на новините с помощта на изкуствен интелект, за да се разбере какви различни гледни точки има по дадени теми. ИИ ги групира и прави карта, на която се получават "дупки", или липсващи гледни точки.

Възлово е да имаме достъп до различни гледни точки, изтъкна звуковият артист.

"Много често се вглеждам в научните теории, работя с учени, често използвам и методи, които се използват в науката", разказа той в предаването "Преди всички".

Сонификацията е метод, който използва дигитална информация, като я превръща в звук, посочи Райжеков и даде пример с Гайгеровия брояч, който отчита радиация. Така по думите му бихме могли всяка една информация да я превърнем в звук.

Работите ми са концептуални, но е важно да бъдат разбирани. Голяма част от творбите са интерактивни – включват участието на публиката, посочи Антони Райжеков в предаването "Преди всички".

"Аз съм работохолик, почивам си с работа. Моите проекти са по 1-2 години, винаги са много дълги. Изискват дълго време и търпение", описа творческото си ежедневие той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Снимки: Таня Милушева, БНР и личен архив на Антони Райжеков

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!