Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

First Republic Bank заяви, че е "добре позиционирана" относно депозитната активност

Снимка: Ройтерс

Изпадналата в затруднение американска кредитор First Republic Bank заяви, че е "добре позициониран" да покрие всякаква дейност по краткосрочни депозити, след като банката беше разтърсена от тегления от клиенти в резултат на колапса на Silicon Valley Bank, съобщава "Файненшъл таймс".

Коментарите идват след края на тежката седмица за базираната в Ню Йорк First Republic Bank, чиито акциите се обезцениха с 70%, а най-големите американски банки предоставиха 30 милиарда долара помощ за укрепване на финансите ѝ.

"След незастрахованите депозити за 30 милиарда долара в четвъртък от 11-те най-големи банки в страната, заедно с наличните пари, First Republic Bank е в добра позиция да управлява дейността по краткосрочни депозити", заяви говорител на банката.

Междувременно подразделение на New York Community Bancorp се съгласи да купи "по същество всички" депозити и някои кредитни портфейли на другата фалирала (освен SVB) кредитна институция - Signature Bank, съобщи федералната агенция за депозитите на САЩ.

От понеделник банката ще придобие 40 бивши клона на Signature Bank, които ще бъдат ребрандирани под нейното име, съобщи Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC).

Транзакцията включва закупуване на активи на Signature за около 38,4 млрд. долара, включително заеми за 12,9 млрд. долара, закупени с отстъпка от 2,7 млрд. долара, посочи FDIC.

Придобиванията не включват депозити ба Signatute Bank в криптовалути за 4 милиарда долара.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна