Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб интерес към предоставяната от водещи централни банки извънредна доларова ликвидност

Снимка: origins.osu.edu

Централните банки получиха много малко оферти в първия от новите ежедневни аукциони, организирани за подобряване на глобалния достъп до доларова ликвидност, което предполага, че напрежението на глобалните пазари на финансиране засега е овладяно, съобщава Блумбърг и "Файненшъл таймс".

Федералният резерв на САЩ и пет други водещи централни банки заявиха през уикенда, че от понеделник ще преминат от седмични към ежедневни аукциони по договорените двустранни суаопови доларови линии поне до края на април.

Английската централна банка потвърди, че не е получила оферти в проведения днес седемдневен репо аукцион, докато Европейската централна банка заяви, че е разпределила само 5 милиона долара на една финансова институция. Това в сравнение с оферти за 469,5 милиона долара оферти през последната седмична операция на ЕЦБ.

Японската централна банка също не получи оферти от евентуално закъсали за доларова ликвидност финансови институции.

Предлагайки шанса да осигури доларова ликвидност чрез Федералния резерв на САЩ на дневна база, а не на типичната седмична база, Швейцарската национална банка пък отпусна 101 милиона долара в ежедневна репо операция със седемдневен падеж. Това е най-голямата сума от октомври 2022 г., но доста под предишните времена на глобална банкова криза.

"Изглежда, че Фед и другите централни банки са предприели много превантивни действия тук и изобщо няма да се изненадаме, ако търсенето при тези операции за доставка на долари остане доста скромно“, коментира Стивън Бароу от Standard Bank и добави: "Изглежда, че натискът за доларово финансиране досега е бил много ограничен".

Днешните аукциони бяха факт, след като Фед и пет негови партньори обещаха координирани действия, за да гарантират, че доларите ще продължа да текат по света. Те направиха това, тъй като спасяването на Credit Suisse Group от UBS Group AG се превърна в последната глава от двуседмичната серия от турбуленции в глобалния банков сектор,  които заплашват с нова финансова криза, освен ако тези турбуленции не бъдат преодолени, отбелязва Блумбърг.

Инициативата позволява на международните централни банки да заемат средства в световната резервна валута от Фед на САЩ в замяна на еквивалентна сума от техните местни валути. Така наречените доларови суап линии бяха широко използвани за първи път по време на финансова кризата от 2007-2008 г., но сега са част от обичайната практика на централните банки, когато настъпят проблеми.

Целта на тези аукциони е да се отговори на нуждите на компаниите и финансовите институции, които обикновено имат задължения, деноминирани в долари или пък бързат да се сдобият с американската валута с оглед на нейния статут на "убежище", когато възникнат напрежения във финансовата система или в световната икономика и се свие достъпът до пари.

Проучване от април 2022 г. на икономистите Линда Голдбърг и Фабиола Равацоло установи, че суаповите линии на централните банки  наистина успяват да намалеят "чувствителността на показателите за глобално напрежение при  финансирането по отношение на  влошените настроения".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!