Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12-20 март 2023

6
Първо място за Симеон Павлов
Снимка: Виктор Троянов

Христо Цветков постави нов национален рекорд на 100 км бягане. На състезанието Спринг 360, което се проведе на 19 март в Южния парк в София, рекордьорът от Обиколката на Витоша измина 100-те километра за 6:53:11 часа. По сравнителната таблица на IAAF това се равнява на 2 часа и 20 минути, като през последните години само един българин - Йоло Николов, е бягал толкова на маратон. Христо постави национален рекорд и на 6 часа - 87,03 км. В състезанието Спринг 360, което се провежда в дисциплините 6 и 12 часа, победители са: 12 часа - Иван Пеналба (146,78 км) и Кармен Перес (136,25 км); 6 часа - Емил Генов (75,04 км) и Теодора Петкова (66,57 км).

Междувременно, Михаела Иванова Енгларо постави нов национален рекорд в дисциплината "6 дни". На състезанието GOMU 6-day World Championship в Поликоро (Италия) българката успя за 6 дни да пробяга 605 км и 274 м.
Христо Цветков
Снимка: Деян Петков

В Банско се проведе кръг от Световните квалификации по фрирайд - Bansko Freeride World Tour Qualifier 3*. Състезанието е с ранг 3 звезди и се провежда на емблематичната Северна стана на връх Тодорка, която се издига над ски зоната и е сочена за "люлка на фрирайда в България". Заради неподходящи условия в събота, след първите 18 спуснали се участници, състезанието беше отложено за неделя, 19 март. Ето и резултатите:
Симеон Павлов и сестра му Боряна Ангелова триумфираха в ските. Първото място на Симеон е най-доброто българско постижение в категорията "ски мъже" досега. Третото място при жените в ските също беше заето от български състезател - Тина Близнакова, която е за първа година в горната категория, "ски жени". Теодора Илиева се класира четвърта в сноуборд жени. Четвърто място зае и Антон Черешаров в ските.
Победителките в ските
Никола Калистрин зае 41 място в дисциплината "скоростното изкачване" и 44 място в спринта на провелия се в Шладминг, Австрия предпоследен кръг от Световната купа по ски-алпинизъм. Последният ще бъде на 11 и 12 април в Тромсо, Норвегия.

Алпинистът Господин Динев пристигна в Базовия лагер на Анапурна и започна аклиматизация. 64-годишният мъж от Сливен има пермити за изкачване на още два осемхилядника този сезон - Дхаулагири и Макалу. 

Ясен Савов спечели първо място на състезание по крос кънтри парапланеризъм в Бразилия - 4th British Winter Open. Той е носител на европейска титла в този спорт, а съвсем скоро му предстоят участия в стартовете на Световната купа. 

Колоездачката Изабела Янкова, която доскоро се състезаваше в категория “Джуниър” и спечели Световната купа там, записа успех още с първото си участие в категорията “Елит”. На състезанието Crankworx Summer Series в Нова Зеландия тя зае третото място, а лятото ще участва в осем кръга от Световната купа, както и в световния шампионат. 
Николай Русев
Снимка: Личен архив на Николай Русев

17-годишният Николай Русев зае пето място в състезанието по катерене на боулдъри Studio Block Masters, в Дармщат, Германия. Само една зона раздели Ники от бронзовия медал. Победи Идо Фидел от Израел, а на второ и трето място се наредиха, съответно, небезизвестните Якоб Шуберт и Йерней Крюдер. 

Кристиан Манев спечели сребърен медал при мъжете на Панамериканския шампионат по кайтсърф. Състезанието се проведе от 7-и до 12-и март в Доминиканската република. Българинът се е състезавал с още 30 участници от 13 страни. 

Най-дългата (и най-дълбоката) пещера в България вече е „Колкина дупка“. Досега най-дълга беше Духлата, край пернишкото село Боснек, но след новите проучвания на „Колкина“ тя достигна вече 19164 м. Дълбочината й е 542 м. Намира се в Понор планина, над Своге. Проучванията на пещерняците продължават. 
Колкина дупка
Снимка: Пещерен клуб „Под Ръбъ“
Най-голямото международно първенство по скайрънинг тази година ще се проведе в Черна гора. За първи път Европейското първенство ще бъде на Балканския полуостров, като бегачите ще трябва да се справят с предизвикателни трасета по стръмните склонове на планината Проклетия. Контролните стартове, определящи националния отбор на България, са: Коджа Кая Ултра, на 30 април, и Парангалица Рън, на 3 юни. 
Световното първенство по скайрънинг за юноши и девойки пък ще се проведе за пета година в италианския планински масив Gran Sasso, LÁquila. Тази година отличията ще бъдат разпределени в четири възрастови категории, в дисциплините "вертикален километър" и класическата SKY дисциплина. 

Звездно трио ще направи опит да осъществи първото изкачване на седемхилядника Кабру Юг (Kabru South) - 7318 м по Западната му стена. Преди 20 години сръбски алпинисти се опитват да изкачат 2800-метровата стена на този връх в Хималаите, но не успяват. Сега натам са се насочили словакът Петер Хамор и италианската двойка Нивес Мерой и Романо Бенет.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна