Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският енергиен гигант RWE критикува забраната на САЩ за внос на продукти от Синдзян

Снимка: Ройтерс

Най-големият производител на електроенергия в Германия - RWE разкритикува забраната на САЩ за внос от китайския регион Синдзян, предупреждавайки, че това може "значително да попречи на плановете за изграждане на зелена енергийна инфраструктура", предаде "Файненшъл таймс".

RWE каза, че вносът на модули за слънчеви панели от Азия е бил подложен на "строги проверки", след като през миналата година Вашингтон въведе пълна забрана за целия внос от китайския регион с оглед на твърдения, че в Синдзян има широко разпространени нарушения на човешките права срещу мюсюлманските уйгури и други малцинства.

Германската компания, която е бивш титан в индустрията с изкопаеми горива и която разширява инвестициите си във възобновяеми енергийни източници, включително в САЩ, заяви, че е претърпяла "значителни забавяния на проекти".

Междувременно RWE отчете силен ръст на външните си приходи през фискалната 2022 г. с цели 56% до 38,4 млрд. евро. Коригираната печалба на компанията преди лихви, данъци, обезценка и амортизация (EBITDA) пък скочи с цели 73% спрямо година по-рано, достигайки 6,3 млрд. евро.

През 2022 г. нетният доход на компанията, отнасящ се към акционерите, възлезе на 2,7 млрд. евро в сравнение с общо 721 милиона евро за 2021 г. Нетната печалба на акция пък скочи с цели 267% на годишна база до 3,93 евро на акция.

Големите печалби от търговия и високите маржове в газовите електроцентрали на RWE на фона на по-високите цени на едро повишиха финансовите резултати през 2022 г.

"RWE е един от международните двигатели на енергийния преход. Сега държим водеща позиция във всички наши основни региони – в ЕС, Обединеното кралство и САЩ. Ще продължим да укрепваме тази позиция чрез масивни инвестиции в нашия зелен основен бизнес", коментира финансовите резултати главният изпълнителен директор на RWE д-р Маркус Кребер.

Най-голямата компания за комунални услуги в Германия обаче очаква спад на оперативната печалба през 2023 г., като се позовава на по-ниски маржове в своите планове за газовите централи и по-малко печалби от търговия.

Коригираната печалба преди лихви и данъци (EBIT) се очаква да достигне межди 3,6 и 4,2 млрд. евро, което е спад с до 20% в сравнение с 2022 г. Коригираният нетен доход се очаква да спадне с цели 32%, посочиха от RWE.

Въпреки това RWE все още планира да повиши дивидента си до 1 евро на акция за 2023 г., което е по-високо от пазарните очаквания за 0,92 евро на акция. За 2022 г. RWE планира да изплати дивидент от 0,90 евро на акция.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени