Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън: Банковият сектор остава солиден въпреки напрежението

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън настоя във вторник, че банковата система на страната остава "солидна" въпреки продължаващото напрежение в сектора.

Говорейки на конференцията на Асоциацията на американските банкери във Вашингтон, Йелън подчерта, че Министерството на финансите е "ангажирано" с налагането на всякакви мерки, необходими за облекчаване на рисковете за финансовата стабилност.

Тя призова обществеността да има доверие в сектора, като същевременно призна, че не е запозната с всички подробности относно банкрута на Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Йелън посочи, че в момента е фокусирана върху възстановяването на доверието на вложителите в банките, но ще направи оценка на банковите разпоредби, за да определи дали са необходими корекции за справяне с последната финансова криза.

"На този етап не искам да спекулирам какви биха могли да бъдат тези корекции", каза Йелън. "Това, върху което съм фокусирана, е стабилизиране на нашата система и възстановяване на доверието на вложителите", подчерта тя.

Финансовият министър добави, че подобни действия включват допълнителни потенциални интервенции, ако по-малка банка изпита трудности, подобни на тези на фалиралите Silicon Valley Bank и Signature Bank.

Йелън заяви, че администрацията трябва да работи, за да гарантира, че Федералният резерв може да осигури ликвидността, от която банките може да се нуждаят.

Освен това тя каза, че е "изключително важно" Конгресът или да спре, или да повиши лимита на държавния дълг.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени