Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Twitter предприе правни действия след онлайн публикуване на изходния код

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Twitter предприе правни действия, за да предотврати потенциално вредна загуба на изходния код, който е в основата на услугата на социалната медия, след като части от него и друг софтуер бяха публикувани онлайн, съобщават "Файненшъл таймс" и "Ню Йорк Таймс".

Компанията за социални медии е предприела действия късно в петък, за да премахне кода от GitHub, уеб базирано хранилище, широко използвано в света на софтуера за публикуване на код с отворен код, който всеки да използва.

По искане на Twitter Inc., на 24 март, GitHub е премахнал кода още същия ден от платформата, където първоначално е бил публикуван, както се предполага в правната документация. Съобщава се обаче, че кодът е бил наличен в GitHub от поне няколко месеца.

В допълнение компанията Twitter също така е посочила в правния документ, че иска Окръжният съд на САЩ за Северния окръг на Калифорния да накара GitHub да намери лицето, стоящо зад изтичането на кода, както и потребителите, които може да са изтеглили части от него. Твърди се, че вътрешно разследване на компанията е показало, че човекът, издал кода, е бивш служител на социалната медия.

Изходният код се пази стриктно, за да се предотврати хакерите да получат информация, която може да бъде използвана за атака на системата, посочва финансовото издание.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!