Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рияд ще кани Асад на среща на върха на Арабската лига

Башар Асад

Саудитска Арабия планира да покани сирийския президент Башар Асад на срещата на върха на Арабската лига, която ще се проведе през май в Рияд, като по този начин официално ще се сложи край на изолацията на Сирия в региона, предаде Ройтерс.

Саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан ал Сауд в близките седмици ще посети Дамаск, за да предаде на Асад официална покана за участие във форума, насрочен за 19 май, отбелязва БТА.

Гамал Рошди, който е говорител на секретаря на Арабската лига, каза, че организацията не е запозната с всеки ход на двустранно ниво между арабските страни. "Не се предполага, че сме информирани предварително за предполагаемото посещение", заяви той.

Присъствието на Асад на срещата на върха на Арабската лига ще представлява най-значимият момент във възобновяването на връзките на Сирия с държавите в региона, след като през 2011 г. тя беше изключена от международната организация. Асад беше бойкотиран и от много западни и арабски страни заради бруталните репресии срещу участниците в протести срещу неговото правителство. Това насилие прерасна в дългогодишна гражданска война, отбелязва Ройтерс.

Завръщането на Сирия в организацията ще бъде преди всичко символично, но този акт отразява промяната на подхода на страните членки към сирийския конфликт.

Миналия месец източници на Ройтерс съобщиха, че Рияд и Дамаск са постигнали споразумение да отворят отново посолствата си след свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Саудитското министерство на външните работи не потвърди информацията, но заяви, че води разговори със сирийското външно министерство за възобновяване работата на консулските служби.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна