Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След изборите в Черна гора: "Краят на една ера: Милатович президент"

Яков Милатович (в центъра) отбелязва с наздравица с шампанско първите резултати от втория тур на президентските избори в Черна гора, Подгорица, 2 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Краят на една ера: Милатович президент" (в. "Победа"), "Край за ново начало" (в. "Виести"), "Честито, Якове!" (в. "Борба"), "Милатович: Казахме сбогом на последния диктатор в Европа. Честита ни победа" (в. "Дан"). Така издания в Черна гора обобщават в заглавия резултатите от вчерашния балотаж на президентските избори в страната.

След 32 години ту като президент, ту като премиер лидерът на Демократичната партия на социалистите и настоящ държавен глава Мило Джуканович отива в политическата история, пише "Виести", цитиран от БТА.

Според предварителните резултати на Центъра за мониторинг и Центъра за демократичен преход Милатович е победил Джуканович с цели 20 процента разлика или около над 70 хиляди гласа, допълва в. "Победа”, определяйки убедителната победа на Милатович като "тектонска политическа промяна".

По данни на Центъра за демократичен преход въз основа на 100 процента обработена статистическата извадка Милатович получава 58,9 на сто от гласовете, а Джуканович – 41,1 на сто. Подобни са и данните на Центъра за мониторинг, според които Милатович е получил подкрепата на 60 процента от гласовете, а Джуканович – 40 на сто.

По данни на Държавната избирателна комисия избирателната активност е била 69,3 процента. В абсолютно изражение Милатович е получил около 230 000 гласа, а Джуканович - 160 000. 

Новоизбраният президент Яков Милатович ще поеме президентския пост на 20 май, когато изтича мандатът на Джуканович, тъй като на тази дата през 2018 година е положил клетва и започва да изпълнява президентските си задължения.

Изданието "Дан" цитира анализатора Милош Бешич, според когото победата на Милатович представлява продължаване на процеса, който е започнал през 2020 година и който означава смяна на елита и на поколенията.

Според Бешич, ако новият държавен глава се откаже от разделението, в Черна гора може да настъпи нова ера, която би означавала и изграждане на демократичен капацитет на Черна гора.

Черногорското общество от години е поделено на прочерногорско и просръбско, отбелязва БТА. Джуканович изведе Черна гора от съюза със Сърбия през 2006 година с референдум и изигра важна роля за определяне на курса на страната към Запада и членството ѝ в НАТО от 2017 година, късайки с традиционното приятелство с Русия

Резултатите от президентските избори вероятно ще се отразят на по-нататъшния политически процес в държавата, особено на парламентарните избори, пише в. "Виести". Според политическите анализатори победата на Милатович ще бъде "попътен вятър" за неговото движение "Европа сега" и за кандидатите за депутати на тази политическа формация.

От друга страна се очаква, че загубата на Джуканович ще означава допълнително подкопаване на подкрепата за неговата Демократична партия на социалистите (ДПС).

Анализатори: Черна гора на прага на нова ера

Професорът от Факултета по политически науки в Белград Славиша Орлович и редакторът на "Виести" Вукашин Обрадович, цитирани от БГНЕС, споделят мнението, че победата на Яков Милатович бележи "нова ера" в Черна гора.

Обрадович отбеляза: " Единодушното мнение на всички актьори на политическата сцена, граждани, политически партии е, че вчера не бяха обикновени избори, а че беше началото на нова ера, това изречение може би най-добре описва епилога от вчерашните избори, но и очакванията на гражданите и всички хора на политическата и гражданска сцена на Черна гора. Смятам, че избирателната активност от 70 процента е доста висока и не е обичайна за президентски избори. Мисля, че в историята на президентските избори това е най-високата избирателна активност".

Вероятно най-честата мисъл на всички, отишли вчера до урните, е била "да изпратим Джуканович в историята", допълни Обрадович: "Или както Милатович повтори няколко пъти по време на кампанията, да изпрати него и ДПС в "политическа пенсия". 

"Мисля, че на 11 юни ще станем свидетели на окончателния край на ДПС, в смисъл, че никога повече няма да има абсолютно мнозинство в черногорския парламент", каза той.

Според него е имало сблъсък между две реторики: "Една, която беше наложена от Джуканович, който разчиташе на опасността от Сърбия, сръбската агресия, руското влияние. И другият наратив, който беше доминиращ в изказванията на Яков Милатович и засягаше икономически теми, е ръст на минималната заплата, увеличен минимален личен доход, това са елементи, които не трябва да се изпускат от поглед", отбеляза Обрадович.

Той добави, че "не трябва да си правим илюзията, че с поражението на Джуканович всичко всъщност е решено": "Черна гора навлиза в нов политически цикъл, пълен с предизвикателства, новото правителство е изправено пред много проблеми, от икономически до политически. Тези избори показаха, че имаме три блока".

Орлович смята, че поражението на Мило Джуканович е "процес, който продължава от 2020 година: "Важно е да подчертая още веднъж, че в Черна гора се случи демократична, мирна смяна на правителството, бих казал окончателна, това не беше неочакван резултат", каза той.

И още: "Посланията от изборите са в грешките на Мило Джуканович, влизането му в неадекватен диалог със Сръбската православна църква, което е едната част от обяснението. Другата е поведението на опозицията, която през цялото време се бори. Уникалното действие на опозицията, поне на втория тур, временно потуши различията, имаше обща цел, създаде атмосфера, в която гласуването беше отчасти за Милатович и отчасти срещу Джуканович".

Обрадович отбеляза , че няма да се изненада, ако отношенията между Сърбия и Черна гора не вървят в посоката, в която са в момента: "Сърбия не се е намесила във втория тур на изборите. Има добра воля в Черна гора за нормализиране на отношенията с нея", смята той.

Орлович също е оптимист за бъдещите отношения между Сърбия и Черна гора.

Вучич: Очаквам Милатович в Белград веднага след встъпването в длъжност

По време на обръщение от Верона президентът на Сърбия Александър Вучич коментира президентските избори, които се проведоха вчера в Черна гора:

"Що се отнася до отношението към мен в Черна гора, виждам в регионалните медии, че пише: "Вучич спечели". Не съм. Г-н Милатович и политическите сили, които го подкрепиха в Черна гора, спечелиха", каза Вучич, цитиран от "Новости", и добави: "Не сме се месили в изборите, държахме се сериозно и отговорно. Поздравих Милатович. Преди няколко минути също си размених съобщения с него. Вярвам, че когато инаугурацията приключи, едно от първите места, които ще посети, ще бъде Белград".

Вучич е изпратил днес поздравление до Яков Милатович по случай избирането му за президент на Черна гора, в което е изразил увереността си, че ще покаже твърда воля да осигури на гражданите на Черна гора живот в мир и напредък, съобщи Службата за сътрудничество с медиите на президента на Сърбия.

"В Сърбия винаги ще имате надежден партньор в развитието на политическия диалог и укрепването на икономическото сътрудничество между двете страни, както и солидна опора за мирни и стабилни Балкани. Заедно с поздравленията приемете моите поздрави и изрази на специална признателност", се казва в поздравлението на президента.

Милатович прави изявление в изборния ден -  Подгорица, 2 април 2023 г.; Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кой е Яков Милатович

Яков Милатович принадлежи към плеядата на по-младите черногорски политици, които стъпиха на политическата сцена с правителството на бившия премиер Здравко Кривокапич, отбелязва Танюг. В правителството на Кривокапич Милатович беше министър за икономическото развитие.

След гласуване на вот на недоверие в правителството, Милатович, заедно с бившия министър на финансите Милойко Спаич, основа движението "Европа сега" през юни миналата година.

Яков Милатович е роден в Подгорица на 7 декември 1986 г. Женен е и има три деца – две дъщери Сара и Ана, и син Давид. По националност е черногорец, по вероизповедание – православен християнин.

На местните избори в Черна гора през октомври миналата година "Европа сега" получи най-голяма подкрепа в Подгорица и обяви формиране на правителство с партиите победители на парламентарните избори от август 2020 г., като Милатович е подготвян за кмет на столицата.

Движението представи кандидатурата на Милатович за президент на Черна гора след като Държавната изборна комисия отхвърли кандидатурата на неговия партиен колега Спаич и получи 28,9 процента от гласовете на първия кръг на изборите, с което се класира за втория кръг. Във втория кръг на изборите той се изправи срещу кандидата на ДПС и актуален президент Мило Джуканович, който се кандидатира за трети президентски мандат.

Основно, средно и висше образование Милатович завършва в Подгорица. Бил е отличник на випуска си, със средна оценка 10 (най-високата в образователната система на Черна гора), което му е позволило да получи различни стипендии за продължение на образованието си в чужбина.

Като стипендиант на САЩ, Милатович е прекарал една академична година в Държавния университет на Илинойс (Illinois State Universiti).

След това е провел един семестър във Виенския икономически университет (WU Wien), този път като стипендиант на Австрия.

Европейската комисия финансира една академична година престой на Милатович в Университета в Рим (La Sapienza).

Като стипендиант на Великобритания той получава степен магистър по икономика в Оксфордския университет (Oxford University).

Заедно с формалното образование, Милатович е участвал в програми на ООН в Ню Йорк, германската Фондация "Конрад Аденауер", посолството на Черна гора в Италия и Службата за международно сътрудничество на Икономическия факултет в Подгорица.

Той е завършил и програмата Oxbridge Academic в Оксфорд и множество програми на Международния валутен фонд в Лондон, Лондонското училище по икономика и политически науки и др. Има специализации в Пекинския университет, Лидерската академия на Станфордския университет и Университета в Белград.

Работил е в банковия сектор в Черна гора и чужбина, бил е част от екипа за политически анализ в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), занимавал се е с икономически анализ на региона на Югоизточна Европа, а след това и с анализ на страните от Западните Балкани.

От 2018 г. до 2020 г. е работил в Букурещ като главен икономически анализатор на ЕБВР за Румъния, Хърватия, Словения и България.

Автор е на множество научни трудове и е съавтор на две книги.

Милатович и Спаич представиха на обществеността програмата "Европа сега", която предполага пакет от реформаторски закони с цел подобряване на стандарта на гражданите на Черна гора и повишаване на минималната заплата от 250 на 450 евро, премахване на вноските на работодателите за задължително здравно осигуряване, въвеждане на безлихвен дял на заплатата до 700 евро и прогресивна ставка, когато става въпрос за данък доход на физически лица и данък печалба на предприятия.

Програмата на движение "Европа сега" предвижда средна заплата от хиляда евро и минимална пенсия от 450 евро и настоява за върховенство на закона и евроинтеграция.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна