Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Австралия забранява TikTok на правителствените устройства

Снимка: Pixabay

Австралийското правителство заяви във вторник, че ще премахне мобилното приложение TikTok от всички федерални правителствени устройства поради опасения за сигурността, превръщайки се в последната държава съюзник на САЩ, която предприема действия срещу видеоприложението, притежавано от Китай, съобщава Ройтерс.

Този ход подчертава нарастващите притеснения, че правителството на Китай може да използва базираната в Пекин компания, собственост на ByteDance Ltd, за събиране на потребителски данни, за да прокарва политическата си програма, подкопавайки западните интереси в областта на сигурността.

Забраната ще влезе в сила "веднага, щом това е практически възможно", заяви главният прокурор Марк Драйфус, добавяйки, че изключения ще се предоставят само за всеки отделен случай и при подходящи мерки за сигурност.

С австралийското решение всички членове на така наречената мрежа за споделяне на разузнавателна информация Five Eyes - която се състои от Австралия, Канада, Съединените щати, Великобритания и Нова Зеландия - забраниха приложението на правителствените устройства. Франция, Белгия и Европейската комисия обявиха подобни забрани по-рано през годината.

Днешното решение на Австралия рискува да поднови дипломатическото напрежение между Канбера и Пекин, което намаля донякъде, откакто лейбъристкото правителство, водено от премиера Антъни Албанезе, се върна на власт през май.

От компанията TikTok заявиха, че са "изключително разочаровани" от решението на Австралия, като го нарекоха "водено от политика, а не от факти".

"Няма доказателства, които да подсказват, че TikTok по някакъв начин представлява риск за сигурността на австралийците и не трябва да се третира по различен начин от другите социални медийни платформи", каза генералният мениджър на TikTok за Австралия и Нова Зеландия - Лий Хънтър


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна