Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът продължава да поскъпва след свитото от ОПЕК+ производство и спадащите запаси в САЩ

Петролът продължава да поскъпва и в началото на търговията в сряда, след като през миналия уикенд "ОПЕК +" обяви изненадващо допълнително съкращаване на производството си с над 1 млн. барела на ден, с което общият обем на намалените добиви от страна на петролния картел достигна 3,66 млн. барела на ден или около 3,7% от глобалното търсене на важната енергийна суровина.

Снощи Американският петролен институт (API) пък отчете спад на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица с 4,35 млн. барела, намаляване на запасите на бензин с 3,97 млн. барела и на нефтените дестилатни продукти - с 3,69 млн. барела.

Всичко това поднови инвеститорските опасения за възможен значителен дефицит на световните петролни пазари, което рефлектира в стабилно повишаване на петролните фючърси от началото на седмицата насам.

В началото на търговията в сряда фючърсите на петрол Брент поскъпват с 0,5% към 85,40 долара за барела, а тези на американския лек сров петрол WTI с 0,3% към 81 долара за барел, след като през предходните два дни те поскъпнаха с около 7%. Така водещите петролни фючърси се търгуват през настоящата седмица около най-високите нива от края на януари и началото на февруари.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Решението на "ОПЕК +" от неделя да съкрати изненадващо съвместните добиви с 1,16 млн. барела накара банката Goldman Sachs да прогнозира поскъпване на важната енергийна суровина до 100 долара за барел към април 2024 г. с оглед на очакван "значителен дефицит" на глобалните петролни пазари. Американската инвестиционна банка повиши прогнозата си за цената на петрол Брент с $5 до $95 за барел до края на настоящата година и до 100 долара за барел през декември 2024 г.

JP Morgan Chase пък вече очаква поскъпване до 96 долара за барел до края на 2023 г. , а британската банка Barclays също повиши с 5 долара прогнозата си за фючърсите на петрол Брент до 92 долара за барел към края на годината.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени