Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предоставя гаранции за бизнес инвестиции в Украйна за общо 221 млн. евро

Министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На този етап Германия предоставя гаранции за инвестиции в Украйна на обща стойност 221 млн. евро, посочиха в сряда източници от Министерството на икономиката, съобщава Ройтерс.

Тези гаранции покриват 11 проекта в Украйна на германски компании, казаха източниците на агенцията.

Три нови инвестиционни гаранции бяха добавени към списъка, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., добавиха те - в областите семена, производство на строителни материали и електроника.

Източници от министерството също така посочиха 21 заявления за осигуряване на още 48 млн. евро инвестиции, обхващащи от производство на енергия до селско стопанство и логистика.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, който е и вицеканцлер на Германия, посети Украйна в понеделник и вторник заедно с делегация от германския бизнес.

С оглед да помогне за възстановяването на разрушената от войната страна, Хабек каза на германските компании, че капиталът им ще бъде подкрепен с държавни гаранции, ако те сега инвестират в Украйна. Това означава, че ако техните предприятия на украинска територия бъдат повредени или унищожени при руски ракетни атаки, германската държава ще поеме отговорност за тези бизнес инвестиции.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна