Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горива от руски петрол влизат през "задната врата" в Европа чрез индийски рафинерии

Снимка: Ройтерс

Рекордно високият внос на суров петрол от Русия през фискалната 2022-2023 г. помогна на индийските рафинерии да увеличат износа на дизелово и реактивно гориво за Европа въпреки европейските санкции за избягване на руските енергийни продукти, показват предварителните данни за проследяване на кораби от Kpler и Vortexa, цитирани от Ройтерс.

Достъпът до евтин руски суров петрол повиши производството и печалбите в индийските рафинерии, което им позволи да изнасят конкурентни рафинирани продукти в Европа и да заемат по-голям пазарен дял.

Обикновено Европа внасяше средно от Индия 154 000 барела на ден дизелово и реактивно гориво преди инвазията на Русия в Украйна. Този внос обаче се увеличи до 200 000 барела на ден, след като от 5-и февруари Европейският съюз забрани вноса на руски петролни продукти, показват данни на компанията за анализи на пазарите на суровини Kpler.

Вносът в Индия на суров петрол от Русия нарасна през март за седми пореден месец, като по този начин Москва измести Ирак за пръв път през приключилата фискална година като най-големия вносител, показват данните.

Индийските рафинерии, които рядко купуваха руски петрол преди войната в Украйна поради високите транспортни разходи, внасяха 970 - 981 хил. барела на ден руски петрол през 2022/23 г., което представлява повече от една пета от общия внос в размер на 4,5-4,6 млн. барела на ден, показват данни на Kpler и Vortexa.

Докато основният клас на руския суров петрол Уралс съставлява по-голямата част от покупките на Индия, рафинериите внасят и по-леки сортове от Далечния Изток и Арктика в Русия, като Sokol, Arco, Novy Port и ESPO blend.

Най-големият производител на петрол в Русия - "Роснефт" и водещата индийска рафинерия Indian Oil Corp подписаха срочно споразумение за значително увеличаване и диверсификация на сортовете петрол, доставяни в Индия.

Тъй като забраната в Европа не допуска руските продукти, износът на дизел от Индия за стария континент се е увеличил с 12-16% до 150-167 хил. барела на ден през последната фискална година, показват данните на Kpler и Vortexa. Това представлява около 30% от общия износ на газьол от Индия спрямо 21-24% година по-рано.

Ключовите европейски купувачи на индийски дизел са Франция, Турция, Белгия и Нидерландия, посочва Kpler, цитирана от Ройтерс.

Европа е представлявала около 50% от износа на индийско реактивно гориво, или около 70-75 хил. барела на ден през 2022/23 г., което е увеличение с цели 40-42 хил. барела на ден спрямо предходната година, показват още данните.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна