Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци между полицията и протестиращи на демонстрациите срещу пенсионната реформа във Франция

Профсъюзите обявиха нови протести на 13 април

| обновено на 06.04.23 в 22:31
Протестиращите в сблъсък с френската полиция за борба с безредиците на митинг срещу правителствената реформа на пенсионната система, Париж, Франция, 6 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Десетки хиляди участваха днес в поредните протести срещу пенсионната реформа във Франция, прокарвана от правителството на президента  Еманюел Макрон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В Париж, Лион и Нант този следобед избухнаха размирици след неуспешните преговори вчера относно реформата между кабинета в Париж и водещите френски профсъюзи.

Съобщава се, че демонстранти са прекъснали частично достъпа до зони от парижкото летище "Шарл де Гол". В различни райони на Париж бяха блокирани улици. Протестиращи окупираха входовете на сградите на университети във френската столица. 

Противници на пенсионната реформа нахлуха в сграда в Париж, в която се намират офисите на френския клон на американската финансова корпорация "Блек Рок" (Blackrock). На видеозаписи от инцидента се виждат част от нахлулите, които скандират, докато служители на инвестиционната компания са се събрали край тях и ги гледат. 

Протестиращи влязоха в схватка с полицията в центъра на френската столица, като хвърляха камъни и бутилки срещу служителите на реда, предаде Ройтерс. 

Френски медии, цитирани от ДПА, съобщават, че при протестите в Лион са били нанесени щети на магазини, а в Нант полицията е използвала сълзотворен газ по време на сблъсъци с демонстранти.  

Париж -  6 април 2023 г.; Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите във Франция продължават, след като премиерът обяви на 16 март използването на член 49, параграф 3 (49.3) от френската конституция, за да може текстът за спорния закон за пенсионната реформа - повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години - да бъде окончателно приет без гласуване.

Междувременно френските профсъюзи призоваха за нови стачки и протести на 13 април, предаде АФП. Профсъюзите твърдят, че в четвъртък са участвали почти два милиона души, което е доста над оценката на Министерството на вътрешните работи за 570 000 души. Протестът на 13 април ще се проведе един ден преди решението на Конституционния съвет на Франция относно реформата.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна