Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-добрите ни борци очакват жребия за европейското

Кирил Милов е сред фаворитите за златния медал при класиците до 97 кг.
Снимка: bul-wrestling.org

Лидерите повеждат отбора ни за европейското първенство за мъже и жени в хърватската столица Загреб, което стартира на 17 април, понеделник. Жребият ще бъде теглен на Великден.

В състава на класиците е европейският шампион и втори в света Кирил Милов, №1 в световната ранглиста при 97-килограмовите. С амбиция за втора титла при мъжете тръгва Едмонд Назарян, който на 18 години покори европейския връх при батковците през 2020-а, но в неолимипйската категория до 55 кг. Сега талантът ще спори в олимпийската категория до 60 кг. Дебют за България на голям форум ще направят натурализираният у нас украинец Семен Новиков (87) европейски шампион от 2020-а, както и чеченецът с български паспот Абу-Муслим Амаев (63).

Борците в свободния стил тръгват начело с Георги Вангелов (57), пети на олимпийските игри в Токио. В състава е и Георги Иванов (125 кг), който миналия месец ликува на европейския връх на първенството до 23 г. в Букурещ. С амбиции за титла тръгва и дагестанецът с наш паспорт Рамазан Рамазанов (70 кг), носител на златния пояс „Дан Колов“, който на Евро 2022 взе бронз.

Жените пък ще бъдат водени от Евелина Николова, бронзова олимпийска медалистка от Токио 2020. В нейния ъгъл ще бъде личният й треньор и международен рефер Мирослав Гочев. Световната и 4-кратна европейска шампионка Биляна Дудова ще стартира при 62-килограмовите, а Юлияна Янева, най-добрата българска състезателка в тазгодишното издание на „Дан Колов“, ще мери сили при 68-килограмовите. Янева се върна на тепиха след дълго лечение на травма, но през март успя да стигне до титлата на силния турнир „Дан Колов“ в София.

Дебют в нова категория ще направи София Георгиева (72 кг). В състава са още две европейски шампионки - Миглена Селишка (50) и Мими Христова, №1 в Европа от 2020-а.

На първенството ще има трима наши съдии - Димитър Чифудов, Недялко Кирезиев и Венцислав Филчев. В надпреварата участие ще вземат 490 борци от 36 държави.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна