Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската външна министърка е на посещение в Китай

Аналена Бербок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

До 15 април министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок е на посещение в Китай, където двете страни ще обсъдят въпросите на сигурността и дипломацията. На първо място в дневния ред ще бъде поставен въпросът за края на войната в Украйна. Министърът ще се срещне с китайския си колега Цин Ган, китайския вицепрезидент Хан Джън и Ван И, ръководител на външната политика на страната, както и с представители на германски компании, предаде агенция "Франс прес".

Напоследък Бербок открито порица позиционирането на Китай по световните въпроси, обяснявайки, че Пекин може да повлияе на Русия по начин, който да засегне Европа, а впоследствие и отношенията между Брюксел и Пекин. Наскоро външният министър на Германия осъди и нарастващата агресия срещу Тайпе.

Срещата на високо ниво се провежда в момент на големи сътресения между Европа и Китай, както и на много разногласия в Стария континент. Скорошните коментари на френския президент Еманюел Макрон относно Пекин и Тайпе, гласят, че Европа не трябва да се замесва във война, която не я засяга пряко, с претенцията за "стратегическа автономия", припомня БГНЕС.

Тези коментари бяха направени малко след посещението му заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон Дер Лайен в Китай и срещата със Си Дзинпин. Думите на Макрон бяха посрещнати с много критики по света, включително на политическата сцена.

В събота Бербок ще лети до демилитаризираната зона в Южна Корея, за да обсъди въпроси на сигурността, а ден по късно ще отпътува до Япония, за да се срещне с външните министри от G7.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени