Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската група "Вагнер" освободи над 100 украински военнопленници по случай Великден

130 украински военнопленници са освободени при "голяма великденска размяна"

Не е ясно колко руски военнослужещи са били пуснати при размяната

Евгений Пригожин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

130 украински военнопленници са освободени и са се върнали у дома при "голяма великденска размяна", съобщи Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент. А руската частна военна компания "Вагнер" потвърди, че е върнала най-малко 100 военнопленници на украинските сили по случай православния Великден. Не е ясно колко руски военни са били освободени.

Публикуван в социалните мрежи клип показва лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин, който нарежда освобождаването на пленниците.  

"Подгответе всички, нахранете ги и им дайте вода, прегледайте ранените", казва Пригожин в клипа, публикуван в "Телеграм" от пресслужбата му. После на кадрите се вижда група украински пленници, на които се казва, че ще бъдат върнати на украинските сили, за да отбележат православния Великден, посочва Ройтерс.

"Надявам се, че няма да попаднете отново в ръцете ни", обръща се към тях въоръжен войник от "Вагнер", преди да им бъде наредено да се качат в камион, като някои от тях товарят пакети с бутилки вода.

Над 100 мъже, някои от които куцат, а други са в носилки, носени от техни другари, бяха показани да вървят в редица по кален път, докато мъж, качен върху танк, държи бяло знаме.

Руската ЧВК "Вагнер" постепенно изтласква украинските сили от стратегическия град Бахмут в Източна Украйна. Според вагнеровци под техен контрол е по-голямата част от града, въпреки че Украйна многократно е оспорвала твърденията им.

На видео Пригожин беше показан да поздравява бежанци в града, сред които момче на име Владимир, преди те да бъдат евакуирани. Хората изглежда са спели в тясно мазе. Шефът на "Вагнер" раздаде на децата шоколади.



По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна