Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финалистите в конкурса "Пролет`23" вече са избрани, слушателите на БНР определят Наградата на публиката

Финалистите в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет" 2023 г. вече са известни. 76 заявки бяха получени за участие в категорията "Нова българска поп и рок музика" и 33 за категорията "Евросоник".

Поради нарушаване на регламента и подаване на декларация с невярно съдържание бяха дисквалифицирани 11 песни. Една беше изтеглена от нейния автор.

И така, за участие в категория "Нова българска поп и рок музика" бяха допуснати 64 песни. Те бяха прослушани от селекционната комисия, която пусна напред 24 песни. След гласуване с точкова система номинираните останаха 12, като сред тях комисията определи и при кого ще отиде Наградата за дебют.  

Списък с 12-те песни – финалисти в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса "Пролет" можете да видите ТУК  

На церемония по връчване на наградите жури от изявени български творци ще определи носителя на Голямата награда на конкурса.

Слушателите на БНР могат да станат част от събитието "Пролет". На тях се пада задачата да определят Наградата на публиката. В рамките на месец (от 19 април до 19 май) на сайта bnr.bg/prolet ще бъде отворена платформата за гласуване. През този период по всички програми на БНР ще се излъчва и предаване, в което ще се представят песните - финалисти.

В категорията "Евросоник" журито селектира финалистите в два етапа. След обсъждане и разглеждане на подадените документи бяха одобрени 10 участници. След гласуване с точкова система останаха пет. Номинациите ще бъдат изпратени на организаторите на "Евросоник", които те ще изберат кой да участва с концерт на най-големия европейски шоукейс фестивал за съвременна поп и рок музика, който се провежда ежегодно в Грьонинген, Нидерландия. А кои са финалистите - прочетете ТУК.

Всички награди ще бъдат обявени и връчени на 31 май, сряда, от 20.30 часа в София лайв клуб. Входът е свободен. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени