Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ройтерс информира, че:

Катар и ОАЕ възстановяват дипломатическите връзки, ще отворят и посолствата

Катарският министър на външните работи Мохамед бин Абдулазиз бин Салех Ал Хулайфи.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Катар и  Обединените арабски емирства са в процес на възстановяване на дипломатическите си връзки и на отваряне на посолствата си, съобщава Ройтерс, като се позовава на осведомени източници, цитирани от Ройтерс.

"Понастоящем активизирането на дипломатическите връзки, което ще включва и повторно отваряне на посолствата, е в процес на изпълнение между двете страни", се казва в изявление за Ройтерс на представител на ОАЕ. Представител на държава от Залива заяви, че се очаква до средата на юни посолствата да бъдат отворени отново и да бъдат назначени нови посланици. Трети източник съобщи, че до няколко седмици дипломатическите отношения ще бъдат напълно възстановени.

Възстановяването на връзките идва на фона на по-широкия регионален стремеж към помирение. Миналия месец Иран и Саудитска Арабия се съгласиха да възстановят отношенията си след период на враждебност, продължил с години. Периодът стана породи нестабилност в Персийския залив и доведе до подклаждане на войната в Йемен.

В средата на 2017 г. Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн и Египет прекъснаха всички връзки с Катар заради обвинения, че подкрепя тероризма, визирайки ислямистки групировки. 


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна