Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Vox news: Meta започва нов кръг от съкращения на още 4 хиляди работни места

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичният гигант Meta Platforms се готви да проведе нов кръг от съкращения на персонала, съобщава новинарският интернет сайт Vox, позовавайки се на няколко източника, запознати с въпроса.

Във вътрешнофирмена бележка, публикувана на таблото за съобщения на Meta във вторник вечерта и видяна от Vox, компанията посочва пред своите служителите, че съкращенията ще започнат в сряда и ще засегнат широк кръг от технически екипи, включително тези, работещи във Facebook, Instagram, Reality Labs и WhatsApp.

Говорител на Meta потвърди, че съобщението е изпратена до служителите, но отказа да коментира повече подробности.

Съкращенията може да са от порядъка на 4000 работни места, каза един от източниците на Vox. Това е в допълнение към съкратените 11 хиляди служители през ноември 2021 г. и  съкращенията на 10 000 работни места, обявени от изпълнителния директор на Meta Марк Зукърбърг през март 2022 г.

Трябва да се има предвид, че в края на миналата година Meta имаше около 86 000 служители по целия свят.

"Това ще бъде труден момент, тъй като се сбогуваме с приятели и колеги, които са допринесли толкова много за Meta", отбеляза Лори Голер, отговарящ в Meta за връзката между ръководството и персонала.

Служителите на Meta в Северна Америка ще бъдат уведомени за съкращенията по имейл между 04.00 и 05.00 часа сутринта тихоокеанско време в сряда сутринта, според бележката на Голер. Извън Северна Америка сроковете ще варират в отделните държави, като някои държави няма да бъдат засегнати от новата вълна съкращения.

По-рано Зукърбърг каза, че съкращенията през април ще засегнат технологичните отдели, докато друг планиран кръг от съкращения през май ще се отрази на бизнес страна на компанията.

Продължаващите съкращения в Meta са част от плановете на главния изпълнителен директор Марк Зукърбърг, че 2023 г. ще се превърне в "година на ефективност". Съкращенията са напомняне, че след почти две десетилетия на почти непрекъснат растеж големите технологични компании като Meta сега преминават през интензивен период на съкращения и на мерки за затягане на разходите.

Силициевата долина като цяло преминава през икономически спад, който драстично промени това, което някога се смяташе за работна култура на свободно харчене. Отдавна отминаха дните на неограничени бонуси, пътувания и непрекъснато наемане на нов персонал. И през изминалата година почти всяка голяма технологична компания имаше кръгове от съкращения, като в Meta те бяха особено болезнени.

"Това ще бъде трудно и няма начин да се заобиколи това", написа Зукърбърг в публикация във Facebook от миналия месец. "През следващите няколко месеца лидерите на организациите ще обявят планове за преструктуриране, насочени към изглаждане на нашите организации, отмяна на проекти с по-нисък приоритет и намаляване на нивата на наемане".

Следващият кръг от уволнения в Meta показва, че това не е краят на технологичните съкращения, а само началото на следващата подобна вълна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна