Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Политико" с публикация за безплатните пътувания на еврочиновници

Служители на ЕС от ГД "Конкуренция" със 150 командировки през 2022 г., "изцяло или частично платени от трети страни"

Еврокомисарят Маргрете Вестагер заяви, че ЕК ще "разгледа" командировките, при които миналата година служители са приели пътувания, платени от адвокатски кантори и индустриални групи

Маргрете Вестагер дава пресконференция относно контрола на сливанията в ЕС в Брюксел, архив, септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миналата година служители на ЕС  от главна дирекция "Конкуренция" са участвали в 150 командировки, които са били "изцяло или частично платени от трети страни", съобщи Еврокомисията в отговор на искане на изданието "Политико" за достъп до документи. От тях 23 мисии са били финансирани поне частично от адвокатски кантори, консултантски компании и индустриални групи.

Това предизвика загриженост сред политиците и граждани, настояващи за прозрачност, които се опасяват от твърде близките отношения между индустриалните лобисти и служителите на ЕС, които отговарят за регулирането на някои от най-големите компании в света и най-мащабните бизнес сделки.

Разкритията ще засилят натиска върху големите институции на Европейския съюз, които вече се борят да възстановят репутацията си за етично поведение на фона на поредица от скандали, свързани с твърдения за корупция и конфликти на интереси, отбелязва "Политико", цитирано от БТА.

Изданието припомня, че миналия месец Еврокомисията затегна собствените си правила за пътните разходи, като длъжностните лица вече не могат да приемат спонсорирани пътувания или настаняване, освен когато са платени от университети, правителства на страни от ЕС и големи международни организации като ООН или Г-20. 

И още: според вътрешните правила на Европарламента относно пътуванията членовете на ЕП трябва публично да декларират до края на месеца след всяко пътуване, самото пътуване, настаняването и средствата, получени от трети страни.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че изпълнителният орган на ЕС ще "разгледа" командировките, при които миналата година служители са приели пътувания от адвокатски кантори и индустриални групи. "Трябва да установим фактите", каза тя пред "Политико" след седмичното заседание на Еврокомисията в Страсбург.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна