Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доверието в американския президент Джо Байдън е спаднало до 39%

Американският президент Джо Байдън.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общественото одобрение на американския президент Джо Байдън този месец е намаляло на 39%, приближавайки се до най-ниското си равнище, откакто той встъпи в длъжност, предаде "Ройтерс". 

Резултатите от проучването на общественото мнение, проведено в периода от 14 до 16 април от "Ройтерс/Ипсос", показват умерен спад спрямо миналия месец, когато 42% от респондентите са заявили, че одобряват представянето на Байдън като президент.

Неговата популярност намаля почти веднага, след като встъпи в длъжност през януари 2021 година. Най-големият спад на рейтинга му беше отбелязан в средата на миналата година, когато едва 36% от анкетираните заявиха, че го подкрепят. Оттогава насам процентът на респондентите, които изразяват положителна нагласа към Байдън, остава близък до това число. 

Миналия петък държавният глава заяви, че ще участва в следващите президентски избори, които ще се състоят догодина, но все още не е дал официален старт на кампанията си.

Не се очаква Байдън да срещне сериозна конкуренция за номинирането му от Демократическата партия, но равнището на одобрение остава ниско от гледна точка на историческите стандарти. 

През голяма част от мандата си, продължил от 2017 до 2021 г., Доналд Тръмп също имаше сравнително сходно равнище на обществено одобрение. Най-ниският процент беше регистриран през декември 2017 г., когато едва 33% от респондентите дадоха положителна оценка на работата му. 

Участниците в последната анкета на Ройтерс/Ипсос най-често посочват, че най-големият проблем на САЩ е свързан с икономиката, като подобно мнение споделя един от петима респонденти. Един от десетима анкетирани вижда като водещ проблем на САЩ престъпността и околната среда. 

Анкетата на Ройтерс/Ипсос е проведена сред 1029  пълнолетни американски граждани, като е използвана национално представителна извадка. 



По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!