Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява с близо 2% след опасения, че лихвените повишения ще ограничат търсенето

Петролните фючърси се понижават с около 2% по време на следобедната търговия в сряда заради подновяване на опасенията, че политиката на повишаване на лихвите от Фед и ЕЦБ ще охлади икономическия растеж и ще намали потреблението на важната енергийна суровина. Федералният резерв на САЩ се подготвя за още едно повишение на лихвените проценти, докато ЕЦБ се очаква да вдигне лихвени си ставки още на три пъти през следващите няколко месеца.

Тези очаквания за намалено потребление са в противовес на сигналите за свиващо се предлагане след изненадващото решение на "ОПЕК +" в началото на април да намали допълнително петролното си производство с над 1 млн. барела на ден до края на 2023 г., което провокира рязко поскъпване на черното злато през първата половина на текущия месец.

Фючърсите на петрол Брент се понижават около 15,30 часа българско време с 1,9% към 83,16 долара за барел, отстъпвайки за пети пореден ден от 87,50 долара за барел - най-високото ценово ниво от края на януари насам.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Американският лек суров петрол WTI поевтинява с близо 2% към 79,30 долара за барал, след като на 12-ти април достигнат 5-месечен ценови връх около 83,50 долара за барел (най-високо ниво от 17-и ноември 2022 г. насам).

Поевтиняване на петрола е факт, въпреки че снощи Американският петролен институт отчете намаляване на складовите запаси на суров петрол през седмицата до 14-ти април с 2,67 млн. барела. Ако бъде потвърдено от официалните правителствени данни (на Енергийната информационна администрация на САЩ) по-късно в сряда, това ще бъде най-дългата серия от спадове от повече от година.

В същото време възстановяването на световното потребление на важното гориво е неравномерно, тъй като Азия се бори с "наводняването" с руски петрол на вече добре снабдения пазар. Рафинериите в региона обмислят съкращения на производството, тъй като печалбите от превръщането на суровия петрол в продукти като дизел се свиват.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени