Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индиец оцеля 3 денонощия в ледена цепнатина под Анапурна. Господин Динев прекратява експедицията си

Базов лагер - Анапурна
Снимка: Господин Динев

Индиец беше открит жив, след като прекара 3 денонощия в ледена цепнатина под връх Анапурна в Хималаите. 34-годишният Анураг Малу беше изваден и транспортиран с хеликоптер до болница в тежко състояние.

64-годишният Господин Динев, който участва в същата експедиция, реши да се завърне в България заради влошаване на здравословното му състояние.

Няколко души бяха спасени по-рано, след като лавина разруши част от основния маршрут към десетия по височина връх в света. Един човек загина от височинна болест, а индиецът Анураг Малу беше обявен за изчезнал, след като на слизане от върха се подхлъзнал и паднал 50 метра в ледена цепнатина, дълбока, според някои източници, до 300 метра. Тази година тези образувания са повече от друг път и представляват сериозен риск за изкачващите се и слизащите от върха. Точно като в известния планинарски филм по действителен случай "Докосване до пустотата" 34-годишният индиец обаче не загина при падането, нито по-късно - от измръзване. Той дочака своите спасители, макар и в крайно тежко състояние. Инцидентът с него се случи в понеделник, на около 6000 м височина, под Лагер 3. Петима шерпи бяха изпратени да издирват изчезналия, а към тях се присъединиха опитните полски алпинисти Адам Биелицки и Мариуш Хатала, съобщи испанският журналист Анхела Бенавидес. В същото време по въздух се провеждаше операция по издирване и спасяване на бедстващи по склоновете на Анапурна хора.

Българинът Господин Динев се наложи да слезе надолу, за да търси изпуснат багаж, а после - да изчака в Базовия лагер развоя на спасителната акция, време, в което състоянието му се влоши и се наложи да постъпи в болница. По информация на БНР в момента той е в добро състояние, но налагащото се лечение го принуждава да прекрати експедицията си, която включваше планове за още два осемхилядника - Дхаулагири и Макалу.
---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна