Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 300 души са загинали при сблъсъците в Судан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сраженията в Судан между двамата съперничещи си генерали продължават с пълна сила, предаде АФП.

В столицата се чуват експлозии и стрелба, като няма признаци на затишие преди празненствата по случай края на Рамазана.

Близо 300 души бяха убити, откакто в събота избухнаха сраженията между силите, верни на началника на редовната суданска армия Абдел Фатах ал-Бурхан, и Мохамед Хамдан Дагло, който командва паравоенните сили (RSF).

Някои от най-ожесточените сражения се водят в столицата Хартум - град с пет милиона жители, повечето от които са затворени в домовете си без електричество, храна и вода.

"Днес се събудихме около 4:30 ч. сутринта от рева на изтребители и въздушни удари", казва Назек Абдала, 38-годишен жител на южен Хартум. "Заключихме вратите и прозорците си с надеждата, че в сградата ни няма да попаднат случайни куршуми."

Насилието продължава вече шести ден, след като поредното договорено примирие се разпадна.

В града се виждат колони от гъст черен дим, издигащи се от сградите около международното летище в Хартум и щаба на армията в столицата.

По-рано RSF, както и армията, заявиха, че силите от двете страни "ще се ангажират изцяло с пълно прекратяване на огъня" за 24 часа.

Стрелбата в Хартум обаче не е спряла от определения час през нощта, тъй като за втори път в рамките на толкова много дни е нарушено поредното прекратяване на огъня само няколко минути след предполагаемото му начало.

Сраженията са нанесли щети на жилищни и търговски сгради, а цивилните, които се крият в домовете си, стават все по-отчаяни.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна