Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ракетата "Старшип" на SpaceX избухна по време на изпитателен полет

Кадър от видео, публикувано от SpaceX, показващо тестов полет на Starship при втория опит за изстрелване на SpaceX в Бока Чика, Тексас, САЩ, 20 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-мощната ракета, създавана някога, се взриви по време на първия изпитателен полет на космическия кораб на SpaceX, предназначен да изпрати астронавти до Луната, Марс и дори по-далеч в Слънчевата система, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Гигантската ракета излетя успешно в 8:33 ч. централно време (13:33 GMT) от Starbase, частния космодрум на SpaceX в Бока Чика, Тексас. Капсулата Starship ("Старшип") трябваше да се отдели от ракетата-носител три минути след началото на безпилотния полет, но отделянето не се състоя и ракетата се взриви.

"Сякаш летателният тест не беше достатъчно вълнуващ, Starship преживя бързо непланирано разглобяване преди да се отдели", написаха от SpaceX в Туитър.

Въпреки неуспеха да завърши пълния летателен тест SpaceX обяви изстрелването като успешно. 

"При тест като този успехът идва от това, което научаваме, а днешният тест ще ни помогне да подобрим надеждността на Starship, тъй като се стремим да направим живота многопланетарен", написаха SpaceX в Туитър.



Американската космическа агенция НАСА е избрала именно този космически кораб, за да превози астронавти до Луната в края на 2025 г. - мисия, известна като "Артемида III" - за първи път след края на програмата "Аполо" през 1972 г.

Starship се състои от космически кораб с височина 50 метра, предназначен за превоз на екипаж и товари, който се намира на върха на ракета-носител "Super Heavy".

През февруари SpaceX проведе успешно тестово изстрелване на 33-те масивни двигателя Raptor на първостепенния ускорител, но космическият кораб "Старшип" и ракетата "Супер Хеви" за първи път летят заедно. Интегрираният изпитателен полет имаше за цел да оцени работата им в комбинация.

Основателят на SpaceX Илон Мъск предупреди преди изстрелването, че е възможно да възникнат технически проблеми и се опита да намали очакванията за първия изпитателен полет.

"Това е много рисков полет", каза той. "Това е първото изстрелване на много сложна, гигантска ракета. "Има милион начина, по които тази ракета може да се провали", отбеляза още Мъск.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна