Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл: Евентуална западна цялостна забрана на износа за Русия ще навреди на световната икономика

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл заяви в петък, че следи информациите за възможна цялостна забрана на износа за Русия от западните страни и че подобни нови санкции ще навредят на световната икономика.

"Ние внимателно следим това, наясно сме, че и САЩ, и ЕС активно обмислят нови санкции", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, съобщава Ройтерс.

"Вярваме, че както настоящите санкции срещу Руската федерация, така и новите допълнителни стъпки, които САЩ и ЕС може би обмислят сега, разбира се, също ще ударят световната икономика. Следователно това може да доведе до увеличаване на тенденцията към световна икономическа криза", добави той.

Повод за неговите коментари даде японската информационна агенция Киодо, която по-рано в петък съобщи, че страните от Групата на седемте (Г-7) обмислят почти пълна забрана на износа за Русия.

В четвъртък Блумбърг също съобщи, че Съединените щати и съюзниците на Украйна обмислят "пълна забрана на повечето износ за Русия". В информацията на агенцията се посочва, че служители от страните от Г-7 обсъждат идеята преди срещата на върха в Япония следващия месец.

Русия беше засегната от последователни вълни от западни санкции, откакто нахлу в Украйна през февруари 2022 г., напомня Ройтерс.

"Не трябва да забравяме, че никоя страна в света не е била изправена като нас пред такъв обем санкции. Затова ние се адаптираме, развиваме, правим дългосрочни планове, но и отчитаме опасностите, които се крият зад мислите на нашите опоненти", посочи днес Песков.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна