Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злато за Едмонд Назарян на европейското първенство по борба

Снимка: БФ Борба

Едмонд Назарян спечели титлата в олимпийската категория 60 килограма на европейското първенство по класическа борба в Загреб (Хърватия). Във финала синът на двукратния ни олимпийски първенец Армен Назарян победи за 2 минути с технически туш  бившия световен шампион Виктор Чиобану (Молдова).

Схватката за златния медал започна много оспорвано, но българинът взе аванс от 2:0 точки, след като на два пъти успя да избута своя съперник от тепиха. Впоследствие Чиобану беше поставен в партер, което донесе още една точка на Назарян, а в следващите секунди Еди на няколко пъти пренесе своя съперник, с което фиксира и крайния си успех с 9:0 за малко повече от 2 минути борба.

За Едмонд Назарян това е втора европейска титла в неговата кариера, след като през 2020 година в Рим той триумфира при 55-килограмовите при дебюта си при мъжете.

По пътя към златото в Загреб пък българина надигра последователно Нихат Мамадли от Азербайджан, Ерик Торба от Унгария, Геворг Гарабян от Армения, за да се стигне до категоричния успех във финала срещу Виктор Чиобану.

"Получи ми се. Може да се радваме, но продължаваме с подготовката за световното първенство, което е най-важното тази година", сподели Назарян пред БНТ.

Синът на легендарния Армен Назарян Едмонд разкри още, че е бил много спокоен във финала срещу Виктор Чиобану и говори още за това с какво тази европейска титла се различава от неговата първа през 2020 година в Рим:

"Бях спокоен. Срещата тръгна добре и завърши така. Титлата тук е в друга категория. Различна категория, различна класа съперници. И в двата случая обаче беше положен сериозен труд, така че сме радостни. Искам да благодаря на моето семейство, защото са винаги до мен. Благодарности и за моя треньор Емил Иванов, който винаги ме подкрепя и отдава своя житейски опит на мен. Благодаря и на цяла България за подкрепата, както и на моите сънародници арменци", сподели  Едмонд Назарян.

"Надявах се срещата да протече по този начин. Той изпълни тактическите указания и съм щастлив, че той най-после е шампион. Това е дълго чакана титла. Продължаваме да се готвим във възходяща линия, защото сериозния изпитания предстоят септември месец. Трябва да си свършим работата и да спечелим квота за Олимпиадата", сподели пред БНТ Емил Иванов.

"Тактиката беше той (Еди) да отива на технически действия, защото това е неговата сила. Справи се чудесно и в партера. Разбира се, беше важно и да не дава никакви точки на съперника. Ние познавахме добре Чиобану, тъй като имахме възможност да направим спаринг по време на един от лагерите. Бяхме разучили добре", каза още българският треньор.

Емил Иванов се върна и към началото на своята съвместна работа с Едмонд Назарян, разкривайки, че като малък борецът е бил непослушен в положителния смисъл.

"Беше непослушен, но в положителен смисъл. Наистина работим много отдавна и това е една от причините да стигнем дотук. Заедно работим много лесно, почти не си говорим, защото се разбираме с поглед. Надявам се професионализма в него да излезе на още по-преден план в бъдеще", заяви двукратният ни световен шампион в класическия стил.

По-късно за златото в категория 97 килограма ще се бори Кирил Милов срещу олимпийския шампион Артур Алексанян.


По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!