Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кирил Милов остана със сребро от шампионата на Стария континент по борба

Кирил Милов
Снимка: bul-wrestling.org

Кирил Милов остана със сребърен медал в категория 97 килограма на европейското първенство по класическа борба в Загреб, Хърватия. българинът загуби срещата за златото срещу двукратния олимпийски шампион Артур Алексанян (Армения).

По този начин Милов не успя да вземе реванш за загубата от Алексанян във финала на световното първенство в Белград, Сърбия миналия септември.

Любопитното е, че и тогава българинът отстъпи с 1:5 точки, въпреки че днес схватката можеше да се развие и по по-различен начин.

Милов започна битката по-активно и след само 12 секунди успя да повали своя съперник на тепиха и дори бяха присъдени две точки в актива на нашето момче, но след уважен протест от арменския щаб те бяха отменени.

Впоследствие спортист №2 на България за 2022-а година беше наказан за пасивност, което доведе до поставянето му в партер, а от това се възползва Артур Алексанян, който успя да поведе с 5:0 точки.

Във втората част Милов си извоюва правото неговият съперник също да бъде поставен в партер, но за съжаление Кирил не успя да спечели точки от тази ситуация и в крайна сметка трябваше да се задоволи със сребърния медал.

За българският борец това е второ сребърно отличие от шампионат на Стария континент, след като той остана втори и в Букурещ през 2019-а година. Най-големият успех за родения в Дупница състезател обаче дойде през миналата година, когато той стигна до златния медал на европейското първенство в Будапеща, Унгария.

"Успях да взема 2 точки, но съдиите отсъдиха фаул и ми ги отмениха. След това отново бях по-активен, но ме свалиха партер и там допуснах глупава грешка. Там всичко се обърка, а срещу опитен борец като него точки трудно се връщат", заяви Кирил Милов пред БНТ след финала.

Световният ни вицешампион разкри и защо не успя да се възползва от ситуацията, когато Алексанян беше поставен в партер и си пожела при следващата си среща с арменеца да го победи.

"Бях много изморен и нямах сили да тръгна (когато той беше в партер). Ще го оттренираме това. Тепърва имаме световно първенство, което е по-важно. Гледаме напред. Всеки път съм по-близо до победа срещу него. Дай боже да успея точно на олимпийските игри", заяви Кирил Милов.

Накрая спортист №2 на България благодари на всички негови близки за подкрепата и разказа малко повече за това какво го очаква в следващите няколко дни

"Ще почивам, може би, две седмици и след това започваме подготовка за световното, тъй като то е и квалификация за Олимпиадата", заяви европейският ни шампион от Будапеща през 2022-а година.

"Благодаря на всички, които ме подкрепят и искам да им кажа, че ги обичам. Специално искам да благодаря на моята годеница Александрина, която преминава през много трудни моменти, тъй като мен ме няма през половината време от годината", завърши Кирил Милов.



По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна