Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на печалбата на UBS с 52% през първите три месеца въпреки привлечени нови 28 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

UBS Group отчете спад на печалбата през първото тримесечие с цели 52% спрямо година по-рано поради увеличение на заделените провизии за наследени съдебни дела. Резултатът идва в бурен момент за швейцарската банка, след тя като беше принудена да поеме управлението над закъсалия бивш конкурент Credit Suisse.

През същия период оперативната печалба на компанията намаля до 1,49 млрд. долара от 2,72 млрд. долара година по-рано, докато печалбата на акция за тримесечния период се сви до 0,32 долара в сравнение със същия период на предходната година, когато тя беше в размер на 0,61 долара.

UBS заяви, че е увеличил провизиите си с 665 млн. долара, свързани със съдебни спорове, касаещи ипотечно-обезпечени ценни книжа в САЩ.

"Ние сме в напреднали дискусии с Министерството на правосъдието на САЩ и се радвам, че постигаме напредък към разрешаването на въпроса с наследството, който датира отпреди 15 години", отбеляза главният изпълнителен директор Серджо Ермоти, който наскоро се присъедини към банката, за да ръководи придобиването на Credit Suisse, съобщава Ройтерс.

В същото време швейцарската банка, която е най-големият мениджър на богатство в света, отчете нови входящи парични потоци за 42 млрд. долара през първите три месеца на годината. Водещият й отдел за управление на богатството получи 28 млрд. долара свежи чисто нови средства, 7 милиарда от които дойдоха през последните десет дни на март, тъй като UBS се възползва от клиенти, които преместиха своите сметки от Credit Suisse.

Измъчената от скандали Credit Suisse беше поставена на колене, след като клиентите я напуснаха масово на фона на глобалните сътресения в банковия сектор. Съгласно сделката, сключена набързо от швейцарските власти, UBS се съгласи да поеме нейното управление за 3 млрд. швейцарски франка и да поеме нейни загуби в размер до 5 млрд. франка.

Ден по-рано Credit Suisse оповести последния си финансов отчет като независима кредитна институция, като посочи, че само в рамките на първото тримесечие на тази година банката са напуснали активи за цели 61 млрд. франка (68 млрд. долара) и че изходящите финансови потоци продължават, което подчертава предизвикателствата,  пред което е изправена UBS.

"Нашето стабилно основно представяне и силните финансови притоци през това тримесечие показват, че ние продължаваме да бъдем източник на стабилност за нашите клиенти по време на периоди на значителна несигурност“, посочи още главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна