Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите централни банки се завръщат към нормалните седмични доларови суапове

Водещите централни банки в света ще намалят честотата на своите доларови операции с Федералния резерв на САЩ (т.нар. доларови суапове), след като нестабилността на финансовите пазари намаля, заявиха те в съвместно изявление във вторник.

През последните месеци Европейската централна банка, Японската централна банка, Английската централна банка и Швейцарската национална банка провеждаха ежедневни суапови доларови операции с Федералния резерв на САЩ с оглед на глобалната банкова криза, но сега ще се върнат към седмични търгове, предвид подобренията в условията за финансиране в щатски долари, посочиха те.

Централните банки отбелязаха, че решението е взето "с оглед на подобренията в условията на финансиране в щатски долари и ниското търсене при неотдавнашните операции за предоставяне на ликвидност в щатски долари", добавяйки, че връщането към нормалните седмични саупови операции в долари ще влезе в сила от 1 май.

Те обаче подчертаха, че "са готови да пренастроят предоставянето на ликвидност в щатски долари, ако това е оправдано от пазарните условия".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна