Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентът е в центъра на системата, но няма реформа, която изкуствено да го наложи, смята д-р Цанова

Д-р Вергиния Цанова: След пандемията зачестиха случаите на асептични некрози на главата на бедрената кост

Десет години от създаването на Националното сдружение на частните болници

4
Д-р Вергиния Цанова

"Това,което отбелязахме като постоковид синдром при значително млади пациенти, предимно мъже, е наличието на асептични некрози на главата на бедрената кост. Това е заради запушването на кръвоносните съдове, които хранят главата на бедрената кост. Това са млади пациенти, които досега са спортували, водили са активен начин на живот, а сега изходът е протеза на ставата.

Това е заради тромбозите, които предизвика Covid - 19 , което се отразява на съдовата система", това съобщи за БНР д-р Вергиния Цанова, управител на Медицински център “Д-р Стайков“ след семинар на тема "Частното болнично здравеопазване в България – предизвикателства и перспективи". То се организира по повод десетата годишнина от създаването на Националното сдружение на частните болници.
Медицински център “Д-р Стайков“
"Затова и физиотепатията в медицинския център беше задръстена от пациенти по време на пандемията. Сега отчитаме увеличаване на този брой пациенти, предимно млади момчета, с асептични некрози на главата на бедрената кост. Това не може да е случайно - ние ги питаме и те казват, че са преболедували Covid - 19. Опитваме чрез определени схеми от физиотерапията да се отпуши този кръвоносен съд, не че ще се възстанови костта, но за да се спре процесът и да се отложи максимално дълго смяната на ставата", поясни още д-р д-р Вергиния Цанова.

Други чести посткодид симптоми са реактивните перикардити, които с течение на времето се лекуват, допълни д-р Цанова.

Медицинският център има сключен договор с НЗОК за 22 медицински специалности.

Медицински център “Д-р Стайков“

"На година средно преминават над 52 хиляди пациенти. Специалностите, които не са включени при нас са онкология и хематология, психиатрия и нефрология. Имаме и общопрактикуващи лекари, като от всяка специалност разполагаме с по над трима лекари. Много е голям напливът за прегледи при младите ни ревматолози, които са трима. А доскоро в Бургас почти нямаше такива специалисти. Имаме и модерно оборудване в тази област.

Има интерес към кардиологията, неврологията и физиотерапията, отговори за БНР д-р Цанова. По думите й д-р Йордан Стойков, като физиотерапевт влага много усилия в това - като отношение и модерна апаратура.

"Центърът, който се създаде през 2020 години, малко преди извънредното положение, се разви много бързо. Тук работят медицински специалисти, които са намерили място, в което работят с удоволствие. При нас има 48 лекари и 48 други медицински специалисти и помощен персонал.

Медицински център “Д-р Стайков“

А и пациентите търсят място, в което да им се обърне внимание, да срещнат нещо по-различно...

Затова не разбирам, когато политиците кажат - пациента трябва да е в центъра на системата! Пациентът е в центъра на системата и никой не е казал, че не е...но вие не може да накарате изкуствено лекаря или структура да го постави в центъра, ако той вътрешно не е убеден, че това е така...Няма такава реформа!

И при сегашните условия пацинетът трябва да е в центъра на системата и самата здравна система не пречи това да е така...Ние се опитваме при нас да е така. Не трябва да се насажда излишно напрежение, категорична е д-р Цанова.

Медицински център “Д-р Стайков“

През 2007 година Стайков и фамилия създават и Специалзирана болница за рехаблитация в к.к.Слънчев бряг. Болницата работи по линия на НЗОК и на НОИ за профилактика и рехабилитация и разполага с 342 легла, модерна база за физиотерапия.

"Нашето предимство е, че привличаме много млади кадри - рехабилитатори и кинезитерапевти, директно от колежа за медицински кадри в Бургас. Създадени са им отлични условия за работа.

Пациентопотокът е много голям, защото съчетанието между море и рехабилитация е чудесно, а разполагаме с цялата гама от физиотерапия, водолечение, които могат да овладеят болката и раздвижването на тялото, допълни още д-р Цанова.

Д-р Вергиния Цанова и Красимир Грудев

Домакин на форума на НСЧБ беше екипът на Медицински център “Д-р Стайков“ в лицето на мениджърския екип д-р Вергиния Цанова и д-р Йордан Стайков. Сред официалните гости бяха областният управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова, кметът на Община Бургас Димитър Николов, председателят на Общински съвет - Бургас проф. Севдалина Турманова, представители на частни болници от цялата страна.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна