Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ателието на Николай Бузов

Днес сме на гости в ателието на художника Николай Бузов, което се намира на най-артистичната улица в София - „Г. С. Раковски“.

Бузов е роден на 23 юни 1960 г. в Горна Оряховица. През 1979 завършва художествено училище в Казанлък. От 1990 г. е член на Съюза на българските художници. Съосоновател на арт “Група 83”. Работи в областта на живописта, рисунката и графиката, модния дизайн.

Има над 30 самостоятелни изложби у нас и в чужбина, участва и в много общи изложби има yчастия в Панаири на модата в Токио, Амстердам, Дюселдорф, Лайпциг и други.

Негови картини са притежание на галерии и частни колекции в Австрия, България, Босна и Херцеговина, Германия, Израел, Русия, САЩ, Саудитска Арабия, Нидерландия, Финландия, Франция.

За неговото творчество изкуствоведът Диана Драганова-Щир пише:

“Картините на Николай Бузов пресъздават света със завладяващото усещане за навлизане в нова неизследвана реалност, пространство и време.

Последователен в своите търсения, с разпознаваем визуален език художникът смело противопоставя обеми и живописни структури, играе с двуизмерното пространство, с възприятието за триизмерност, в непрестанен „опит да улови точния момент в който формата се ражда от хаоса“.

Николай Бузов борави с диференцирани геометрични фигури, противопоставя различни живописни структури, части от вертикали и хоризонтали при които цветните акценти, и категоричният контур създават необичаен свят в който откриваме една изключителна сетивност от смисли и асоциации. В част от платната му имагинерният абсолют е поставен в центъра, като знаков акцент или фрагментиран символ, заобиколен от визуално обусловен спектър от белези и знаци. В настоящата изложба художникът затвърждава своя „флирт с геометрията“ и пространствените форми, осъществени в сътворяването на неговата реалност.

С прецизното владеене на колорита, в съчетаването и преливането на петна и мазки, подкрепени от многослойни фактурни наслагвания, Николай Бузов създава едно истинско и цялостно емоционално и духовно изживяване.”

А сега ви предлагаме фоторазходка в артистичното ателие на Николай Бузов.












Снимки: Ани Петрова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени