Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Суданската армия потвърди, че сваленият лидер Башир е във военна болница

Сваленият президент на Судан Омар Хасан ал Башир седи в клетка за обвиняеми по време на процеса му в Хартум, Судан, архив, декември 2019 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Суданската армия днес потвърди, че сваленият бивш президент Омар Хасан Башир се намира във военна болница и е под полицейска охрана, предаде Ройтерс.

Башир, както и около 30 други бивши служители от неговото правителство, са били прехвърлени в болницата от затвора Кобер във военна болница по препоръка на медицински служители преди началото на сраженията между армията и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), се казва в изявление на армията.

Междувременно суданското министерство на вътрешните работи съобщи, че СБП са нахлули в пет затвора и са освободили затворниците в тях. Полицията съобщи, че при нападението срещу затвора Кобер са били убити и ранени няколко десетки служители на затвора и добави, че СБП са освободили всички затворници.

Суданското министерство на вътрешните работи каза, че атаките на СБП срещу затворите са били извършени между 21 и 24 април.

Късно снощи бойните действия в Судан отново бяха подновени, въпреки че враждуващите фракции бяха обявили примирие, и още хора избягаха от Хартум на фона на хаоса там.

Въоръжените сили на Судан и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) се съгласиха на 72-часово прекратяване на огъня от вчера сутринта след преговори с посредничеството на САЩ и Саудитска Арабия.

Стрелба и експлозии обаче можеше да бъдат чути тази нощ в Омдурман – съседен град на Хартум, намиращ се на отсрещния бряг на река Нил, където по думите на репортер на Ройтерс армията е атакувала с дронове позиции на СБП.

Специалният пратеник на ООН за Судан Фолкер Пертес вчера информира Съвета за сигурност на ООН, че прекратяването на огъня "изглежда засега се спазва частично". Той обаче добави, че няма признаци враждуващите страни да са готови "да водят сериозни преговори, което предполага, че и двете страни смятат, че е възможно да постигнат военна победа над другата страна".

"Това е погрешна преценка", заяви Пертес и добави, че летището на Хартум все още функционира, но асфалтът на пистата е бил повреден.

Междувременно беше съобщено, че саудитски кораб с 1687 цивилни, бягащи от Судан, пристигна в Саудитска Арабия.

На борда на кораба е имало граждани на над 50 страни, съобщи саудитското министерство на външните работи, цитирано от АФП. 13 от пътниците в кораба са били саудитци, а останалите са били граждани на страни от Близкия изток, Азия, Европа, Северна Америка, Африка, Централна Америка.

Досега общо 2148 души са евакуирани от Судан към Саудитска Арабия, от които 2000 са били чужденци. Сред тях 560 са били индонезийци.


По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени