Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бритиш петролиум" регистрира печалба от 8,2 млрд. долара през първото тримесечие

Бритиш петролиум
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Бритиш петролиум"  (BP plc) представи по-добри от пазарните очаквания финансови резултати за през първото тримесечие, но печалбата на енергийния гигант отслабна значително от рекордните нива, достигнати през 2022 г. на фона на започналата миналия февруари пълномащабна руска военна инвазия в Украйна.

BP plc обяви, че е регистрирала печалба от 8,2млрд. долара през първите три месеца на настоящата година в сравнение със загуба от 20,3 млрд. долара през същия период на 2022 г.

Основната печалба от 5 млрд. долара, която надхвърля средните прогнози на анализаторите за 4,3 млрд. долара, се дължат на "изключителните" и "много силни" резултати от нейните екипи за търговия с газ и петрол, посочи BP.

Тримесечната печалба е по-малка от 6,2 млрд. долара, регистрирани през първите три месеца на миналата година, след като войната в Украйна доведе до скок на цените на петрола и газа, но е почти двойно по-висока от 2,6 млрд. долара, отчетени през същия период на 2021 г.

Нетните задължения на компанията са спаднали с 22,6% на годишна база до 21,2 млрд. долара, като същевременно оперативният паричен поток е достигнал 7,6 млрд. долара.

Компанията също така обяви обратно изкупуване на акции на стойност 1,75 млрд. долара от излишъка от постъпилия паричен поток, като планира да изпълни тази операция преди да публикува резултатите си за второто тримесечие.

"Това беше едно тримесечие на силно представяне и стратегически доставки, тъй като ние продължаваме да се фокусираме върху безопасни и надеждни операции. Продължава да се изгражда импулс в нашата енергийна интегрирана стратегия със стартирането на Mad Dog Phase 2 - нашето споразумение за придобиване на американската TravelCenters и напредък към проекти за водород и CCS (проекти за улавяне и съхранение на въглерод) в Обединеното кралство", посочи главният изпълнителен директор Бърнард Луни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна