Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Винаги сме следвали върховите постижения в детската кардиохирургия, но вече отчитаме изоставане

Д-р Любомир Димитров: Тежък недостиг на медицински сестри и в детската кардиология

Изтъкнат детски кардиолог е гост в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата за вродените сърдечни малформации

3
Д-р Любомир Димитров
Снимка: Гергана Хрисчева

230 малки пациенти с вроден сърдечен порок в България се нуждаят от операция в първата година от живота си.

В годините зад "желязната завеса" българската кардиология и кардиохирургия  са много високо ниво.

Защо последните години има изоставане в интервенционалната кардиология, хирургията и диагностиката в детската кардиохирургия?

Как тежкият недостиг на медицински сестри в най-кризисните звена води до листа на чакащи малки пациенти?

Какъв е проблемът с проследяването на малките пациенти от провинцията - като лекари, транспорт, бърза диагностика?

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е посветен на сърдечните малформации.

Слушайте епизода тук:

Гост в епизода е:

🧡Д-р Любомир Димитров – кардиолог от Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница

ФБ/МБАЛ Национална Кардиологична Болница

От разговора ще научите: 

🧡Какво е състоянието на Отделението по детска кардиология в Националната кардиологична болница

🧡Има ли недостиг на медицински кадри

🧡Колко деца се раждат със сърдечни малформации

🧡Колко операции годишно се правят

🧡Добре остойностени ли са клиничните пътеки в детската кардиохирургия

🧡Продължават ли чужди граждани да търсят диагностика и лечение на децата си в НКБ

🧡Кога българи търсят лечение за децата си в чужбина през НЗОК

🧡Пренатална диагностика на плода за сърдечни проблеми

🧡НКБ е и база за обучение и специализации – има ли интерес от младите лекари

🧡Как би спомогнала спешна медицинската помощ по въздуха за децата със сърдечни малформации

🧡Има ли проблем с проследяването на децата със сърдечни заболявания след навършването на 18 години

🧡Защо трябва да се обединят отделенията по детска кардиология с тези за възрастни за вродени сърдечни малформации

🧡Биха ли се разрешили проблемите в детската кардиология, ако имахме Национална детска болница

🧡Подготвя се първият детски кардиолог, който да е специалист по електрофизиология

🧡Къде е мястото на детската кардиология, кардиохирургия и и сърдечна патология в България

Д-р Любомир Димитров

"У нас годишно се раждат около 600 деца с вродени сърдечни малформации, или 1 на сто от всички новородени. От около 100 хиляди новордени в света 380 с вродени сърдечни пороци се нуждаят от операция в първата година. Тоест в България от операция в първата година от живота си се нуждаят 230 малки пациенти с кардиопатия или вроден сърдечен порок. 25 на сто от нашите пациенти са спешни, това често са живозастращаващи състояния, сподели за БНР д-р Любомир Димитров от НКБ. И още:

"Дори в годините, когато бяхме зад "желязната завеса", българската кардиология и кардиохирургия бяха на много добро ниво в областта на вродените сърдечни малформации при децата. Първата животоспасяваща интервенционална катетърна процедура в света при децата с рядкото заболяване - транспозиция на големите артерии, се извършва пред 1966 г. от Бил Рашкин. В България същата процедура е извършена пред 1972 г. от д-р Илиев. През 1995 г. в България се извършва първата радиофреквентна катетърна аблация при дете. Същата е извършена една година по-рано във Франция. Така, въпреки изолираността ни, ние сме вървели много плътно с бързоразвиващата се детска кардиология в Европа", разказа още д-р Димитров.

"Една от основателките на Европейската асоциация по детска кардиология е нашата учителка проф. Дария Величкова и то в период, в който връзките ни със Западния свят са били много затруднени.  Винаги сме следвали върховите постижения в детската кардиохирургия.

Последните години обаче има изоставане в интервенционалната кардиология, и в хирургията, и в диагностиката от европейските и световните тенденции. Основната причина е, че нашата специалност е изключително скъпа. Имаме интерес от страна на младите лекари, но водещ е кадровият проблем, и то не само при нас.
Липсата на среден медицински персонал, на медицински сестри изобщо в здравеопазването е водещ проблем не само в България, а и по света", отчете още д-р Димитров.

По думите му голяма грешка е било премахването преди години на профила - медицински сестри за деца и сега всички медицински сестри завършват в един общ профил. Липсата на тясно профилирани медицински сестри води до изключително тежка криза в цялото детско здравеопазване.

ФБ/МБАЛ Национална Кардиологична Болница

"Има тежък недостиг на медицински сестри в най-тежките звена - това е отделението за следоперативното лечение при нас, и този недостиг се отразява на цялата клиника. Това води до намаляване на броя на операциите и до листа на чакащи пациенти и не виждам как ще се реши проблемът в следващите години. Държавата трябва да се намеси...", заяви кардиологът.


По думите на д-р Димитров има няколко сериозни проблема в неговата сфера:
Няма суровини за медицинските изделия в кардиохирургията заради ембаргото над редки метали от Русия. При процедурата на Рашкин, в която се използва балонен катетър, има период, в който в Париж са били останали само с един катетър.

Проблем за България е феталната ехокаридография на плода, която не е част от пакета по НЗОК за пренатална диагностика.

"Но имаме много опитни колеги гинеколози, които могат да разпознаят чрез този метод белезите на вродените сърдечни малформации. Ние имаме трима специалисти по феталната ехокаридография. Това е тясно специализирана дейност и тези пациентки, при които се открие ВСМ на плода трябва да бъдат насочени към нас, а те след това се насочват за раждане в "Майчин дом"- този процес между двете болници е добре регулиран", поясни  д-р Димитров.

Затруднено е проследяването на тези деца, които са от провинцията.  В страната няма добре подготвени кадри. Няма специализиран транспорт за критично болни деца, които най-често са новородени.

"Това е проблем от десетки години, тези деца понякога се превозват в линейки, а това трябва да става със санитарна авиация. Така беше по времето преди демокрацията - така ги превозваха децата от провинцията в София. Болното новородено дете е изключително крехко, трудно се адаптира и ако имаме недобре отоплени линейки, недобре оборудвани ковьози, недостатъчно обучен персонал - не са малко случаите, в които такива деца загиват при тарнспорт. Не само у нас. В Германия 30 на сто от спешните новородени, болните новородени загиват при транспорт, който е изключително висок процент при цялата технологична мощ на държава като Германия...", поясни още кардиохирургът.

По думите му един транспортен самолет и един транспортен хеликоптер биха покрили нуждите на страната от медицинска авиация.

Националната кардиологична болница е единственият център за лечение на вродени сърдечни малформации и детска сърдечна хирургия в България. 


Д-р Любомир Димитров е кардиолог Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница. Той е роден през 1966 г. в София. Завършил е МУ-София, специализира педиатрия и детска кардиология. Син е на д-р Радка Дойнова, която е сред основателите на детската кардиология в България. Професионалният й път е свързан с началото на две нови специалности – детската кардиология и кардиохирургията в България. През 1990 година заедно с професор Дария Величкова създават Асоциация „Детско сърце“, в подкрепа на деца със сърдечносъдови заболявания и техните родители.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна