Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи китаец на четвъртфинал на Мастърс 1000 турнир

Чжан отрази 3 мачбола срещу Фриц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чжан Чжъчжън стана първият китайски тенисист в историята, който се класира за четвъртфиналите на турнир от сериите "Мастърс" на АТП, след като надделя над поставения под номер 8 Тейлър Фриц (САЩ) с 3:6, 7:6(5), 7:6(8) на клея в испанската столица Мадрид.

26-годишният Чжъчжън, който е 99-и в световната ранглиста, навакса сет и пробив дефицит при 3:4 гейма във втория, след което отрази и три мачбола в тайбрека на решаващата трета част, в която реализира обрат от 4:6 точки.

"Опитвах се да дам най-доброто от себе си. Тук всички са много добри играчи. Знаех, че ще бъде изключително трудно, защото той почти няма слабости. След като загубих първия сет, си казах, че трябва да опитам да играя още по-добре, за да направя мача по-оспорван. В края дори успях да победя, която е невероятно", коментира китаецът, който постигна първия си успех над играч от топ 10.

За място на полуфиналите той ще играе срещу руснака Аслан Карацев, който елиминира сънародника си Даниил Медведев със 7:6(1), 6:4.

"Ще ви кажа една тайна. На тренировка загубих сет с 0:6 от Карацев. Надявам се това да не се повтори", каза Чжънчжън.

Четвъртият в схемата и финалист в турнира през 2019 година Стефанос Циципас (Гърция) също се класира за четвъртфиналите след лесна победа срещу представителя на домакините Бернабе Сапата Мирайес с 6:3, 6:1. Циципас очаква германеца Ян-Ленард Щруф, "щастлив губещ" от квалификациите. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна