Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна твърди, че няма нищо общо с атаката с дронове на Кремъл

Михайло Подоляк
Снимка: President.gov.ua

Високопоставен украински президентски служител заяви в сряда, че Киев няма нищо общо с каквато и да е атака с дронове срещу Кремъл и че подобни действия не постигат нищо за Киев на бойното поле и само ще провокират Русия да предприеме по-радикални действия.

Президентският съветник Михайло Подоляк посочи в коментари до Ройтерс, че твърдението, че Киев стои зад атаката и арестът на предполагаеми украински саботьори от Русия, може да означава, че Москва се готви за широкомащабна "терористична" атака срещу Украйна през следващите дни.

"Разбира се, Украйна няма нищо общо с атаките с дронове срещу Кремъл. Ние не атакуваме Кремъл, защото, на първо място, това не решава никакви военни задачи", отбеляза Подоляк.

По-рано в сряда Русия обвини Украйна, че през нощта е атакувала Кремъл с дронове в неуспешен опит да убие президента Владимир Путин.

Подоляк каза: "Според мен е абсолютно очевидно, че и "съобщенията за нападение срещу Кремъл", и едновременно с това предполагаемото задържане на украински диверсанти в Крим показват ясно подготовката на широкомащабна терористична провокация от Русия в идващите дни".

Прессекретарят на украинската президентската канцелария - Сергей Никифоров също отрече участието на страната в опита за атака с дронове срещу Кремъл.

"Нямаме информация за така наречените нощни атаки срещу Кремъл, но, както президентът Зеленски многократно е заявявал, Украйна насочва всички налични сили и средства за освобождаване на собствените си територии, а не за нападение на други", подчерта прессекретарят.

Съединените щати се опитват да проверят валидността на обвинението на Москва, че Украйна се е опитала неуспешно да убие руския президент Владимир Путин с атака с дрон срещу резиденцията му в Кремъл, каза американски официален представител в сряда, съобщава Ройтерс.

"Все още се опитваме да проверим валидността на тази информация. Ако е имало нещо, не е имало предупреждение", посочи американският служител, пожелал анонимност.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън също заяви, че не може да потвърди обвинението на Русия, че Украйна се е опитала да убие руския президент Владимир Путин чрез нападение с дрон.

Запитан дали Съединените щати ще критикуват Украйна, ако тя сама реши да отвърне с удар на руска територия, Блинкън каза, че това са решения, които Украйна трябва да вземе за това как да се защити.

Междувременно Киев и някои централни и източни региони на Украйна обявиха въздушна тревога, малко след като Кремъл обвини Украйна, че е атакувала Кремъл с дронове през нощта в неуспешен опит да убие президента Владимир Путин.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна