Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансовото министерство на САЩ изготвя план за обратно изкупуване на по-стар държавен дълг

Министерството на финансите на САЩ планира да започне обратно изкупуване на по-стари американски държавни облигации през следващата година като част от схема, която ще помогне за увеличаване на ликвидността в определени части на пазара, съобщава "Файненшъл таймс".

Програмата, която първоначално ще бъде с "консервативни“ размери, ще позволи на Министерството на финансите да емитира повече краткосрочни дългове и да помогне с управлението на паричните средства.

Министерството на финансите обмисля подобна схема за обратно изкупуване от миналата година, когато за първи път потърси обратна връзка от участниците на пазара по темата, уточнява финансовото издание.

Министерството на финансите също така отбеляза, че по отношение на нуждите от краткосрочни заеми, то "ще запази номиналния купон и FRN (книжата с плаваща лихва) на новите емисии и размерите на аукционите за повторно отваряне непроменени през тримесечния период май 2023 г. – юли 2023 г.“.

Въпреки това, когато става дума за междинни до дългосрочни нужди от заеми, официалният финансов орган на САЩ може да се наложи "умерено да увеличи размера на търга по-късно тази година, потенциално след август 2023 г.".

По отношение на лимита на дълга Министерството на финансите повтори, че ако Конгресът не успее да постигне споразумение, то вероятно няма ще може да "продължи да изпълнява всички задължения на правителството до началото на юни".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени