Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чеченският лидер Кадиров заяви, че ще замени групата Вагнер в Бахмут, ако тя се изтегли от града

Рамзан Кадиров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви в Telegram, че чеченските военнослужещи са готови да заменят бойците на групата Вагнер в Бахмут, ако шефът на военната групировка Пригожин изпълни заплахата си да изтегли наемниците си от града, съобщава Блумбърг.

Все пак Кадиров похвали Пригожин, наричайки го свой "по-голям брат". Кадиров призова Пригожин и руските военни лидери да се споразумеят за доставките на оръжие и да не спорят публично.

Междувременно украинската армия отхвърлиха достоверността на думите на Евгений Пригожин, че следващата седмица ще изтегли наемниците от ръководената от него частна военна компания "Вагнер" от обсадения град Бахмут, предаде ДПА.

Въоръжените сили на Украйна не виждат никакви признаци за предстоящо изтегляне на руските наемници от Бахмут, заяви говорителят на украинското военно разузнаване Андрий Черняк.

"Тези твърдения бяха направени във връзка с това, че Пригожин не може да изпълни още едно обещание – да завземе Бахмут до 9 май", каза Черняк пред украинската информационна агенция РБК-Украйна. Пригожин просто се опитва да прехвърли отговорността на друг, допълни той.

Освен това Черняк оспори твърдението на Пригожин, че руските сили страдат от липса на боеприпаси. "Само днес в Бахмут и околностите му бяха изстреляни 520 снаряда от различни видове артилерия", посочи той

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Малиар пък заяви, че Русия насочва войските на групировката "Вагнер", разположени на други места, да се включат в атаките в Бахмут.

Пишейки в Telegram, Малиар каза, че Русия е решена да превземе напълно Бахмут до 9 май - датата, която Москва празнува като Ден на победата във Втората световна война. Тя добави, че Украйна е решителна в защитата на града и потвърди, че въоръжените сили на страната са унищожили склад за боеприпаси на "Вагнер".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна