Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джудистът Марк Христов загуби в най-дългата си битка след две победи на Световното

Марк Христов (в синьо)
Снимка: БФ джудо

Марк Христов загуби най-дългата си битка на световното в Доха, продължила 10,36 минути.

Европейският шампион до 23 г. започна убедително с две бързи победи с ипон – за 1,06 мин елиминира поляка Адам Стодолски, а след това за 48 секунди се справи с Тохар Бутбул (Израел), трети в отборната надпревара на олимпийските игри Токио 2020.

В третия кръг българинът имаше много оспорвана и равностойна среща с узбека Обидхон Номанов, трети на световното отборно първенство през 2021-а, която приключи в допълнителното време 6,36 мин със златна точка – ипон за съперника.

Преди това Марк имаше шанс да спечели срещата още в редовното време, но узбекът успя да се измъкне. Двамата си размениха по една точка и по едно предупреждение. В края на срещата Номанов успя да хвърли Христов за победната точка.

В сряда надпреварата започва Георги Граматиков (81 кг). Жребият отреди бронзовият медалист от европейското до 23 г. да излезе срещу Саги Муки (Израел), бронзов олимпийски медалист, №1 в света от 2019-а, петкратен победител в турнири за Големия шлем, включително и в Тел Авив тази година.

До момента Япония е лидер по медали с 3 титли, сребро и бронз. Брат и сестра станаха шампиони за четвърти път. При жените Ута Абе ликува с титлата в категория до 52 кг, а при мъжете Хифуми Абе триумфира при 66-килограмовите, след като надделя в продължението над сънародника си Йоширо Маруяма.

Брат и сестра Абе са и олимпийски шампиони от Токио 2020.

Срещите в сряда започват от 10,30 часа.


По публикацията работи: Светослав Табаков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!