Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солиден спад на германския износ за Китай през първото тримесечие въпреки общия експортен ръст

Германският износ за Китай спадна рязко в началото на годината, като не се оправдаха надеждите на бизнеса за съживяване на търговията след премахването на строгите противопандемични мерки от страна на Пекин.

Въпреки че германският експорт се увеличи през първите три месеца на годината с над 398 млрд. евро (повишение със 7,4%) спрямо същия период на 2022 г., износът за Китай отбеляза спад с 12% до 24,1 млрд. евро, показват предварителни оценки на официалната германска статистика Destatis, съобщава Ройтерс.

Агенцията цитира Макс Зенглейн, главен икономист в Института "Меркатор" за за китайски изследвания  (MERICS), според който износът на Германия за Китай може да е "достигнал своя зенит".

Делът на износа за Китай от общия износ на Германия вероятно "ще се установи на по-ниско ниво", каза още той. Делът в момента е около 6%, като в някои моменти достигаше 8%.

"Икономическото възстановяване този път ще зависи главно от потребителите и услугите и вероятно ще заобиколи много германски износители", посочи Зенглейн.

Откакто правителството в Пекин премахна Covid ограниченията в края на 2022 г., китайците отново пътуват, излизат и харчат повече за облекло. Това помогна на китайската икономика да нарасне силно през първото тримесечие на тази година, като брутният вътрешен продукт се повиши с 4,5% в сравнение със същия период на 2022 г.

Нагласите сред германските износители също се възстановиха, до голяма степен поради надеждите за повишено търсене от Китай, които обаче не се потвърждават от търговските данни за периода януари - март 2023 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна