Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Microsoft сключи сделка с Helion Energy за доставка на термоядрена енергия

Американската изследователска компания за термоядрен синтез Helion Energy, Inc. се съгласи да доставя електричество на Microsoft Corporation от 2028 г., обяви в сряда технологичният гигант.

Този ход би позволил на Microsoft да се възползва от досега по-слабо комерсиализираната термоядрена технология, която обещава почти неограничена чиста енергия.

Helion има планове да пусне онлайн първата си термоядрена инсталация до 2028 г., като целта е да генерира поне 50 мегавата енергия. Microsoft ще закупи част от тази енергия, въпреки че ще съставлява по-малко от 1% от общото портфолио на Microsoft от споразуменията за закупуване на енергия за безвъглеродна енергия, които в момента възлиза на 13,5 гигавата.

Вицепрезидентът на Microsoft Брад Смит отбеляза, че сделката е в съответствие с "дългосрочните цели за чиста енергия" на компанията, прогнозирайки, че ще помогне за разработването на нов подход за бързо включване в мрежата на електроенергия, получена от термоядрения синтез.

Сделката има за цел да помогне на Microsoft да постигне целта си да бъде въглероден отрицателен до 2030 г.

Сделката е забележителен вот на доверие за термоядрения синтез - начинът, по който слънцето произвежда енергия и обещава да може да генерира почти неограничена чиста енергия, ако може да бъде използвана и комерсиализирана на нашата планета. В продължение на десетилетия термоядреният синтез е възхваляван като свещения граал на чистата енергия - изкушаващ, защото е неограничен и чист, но винаги е недостижим, отбелязва CNBC.

Тъй като реагирането на изменението на климата се превърна във все по-неотложна цел за компании и държави по света, инвеститори наляха 5 млрд. долара в частни компании за термоядрен синтез.

Споразумението на Microsoft за закупуване на електроенергия от Helion е първото, когато компания за термоядрен синтез подписва сделка за продажба на електроенергия, според Андрю Холанд, главен изпълнителен директор на Асоциацията на термоядрената индустрия.

"Никой досега не е доставял електричество и целта на Helion за 2028 г. е агресивна, но те имат силен план как да стигнат дотам", каза Холанд пред CNBC.

Helion е основана през 2013 г. и в момента има около 150 служители, със седалище в Евърет, Вашингтон. Един от ранните и най-значими инвеститори в Helion, Сам Алтман, също така е основател и на OpenAI, организацията за изкуствен интелект, която разработи чат платформата ChatGPT, в която Microsoft е инвестирала много милиарди долари. Алтман вярва, че двете сделки са еднакво важни и взаимосвързани компоненти на бъдещето, което той вижда за човечеството.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!